Domače mačke že tisočletja spremljajo človeško civilizacijo. Sprva so tako enostavno prišle do hrane; lovile so majhne glodalce, ki so se naselili ob skladiščih z žitom in v okolici domačih živali. Sčasoma pa so se mačke tudi udomačile in sledile človeku v njegova bivališča.

Mačke so bile v različnih obdobjih različno sprejete. V starem Egiptu so jih častili, v srednjem veku pobijali... Danes pa so mnoge muce „kraljice kavčev“. Kar je tudi prav, saj je tako zanje najbolj varno in tako ne ogrožajo številnih ogroženih ali ranljivih vrst živali v okolju (ptice pevke, plazilci...).

Ker pa so mačke po naravi aktivne živali oz. lovci, jim ob modernem načinu življenja hitro postane dolgčas. Hrana jih pričaka servirana v posodici, ravno tako voda, dolgi sprehodi in raziskovanje okolice ne pride več v poštev, ravno tako ne plezanje po drevesih...

Zato lahko postanejo slabovoljne, lene ali destruktivne. Vse to pa se odraža tudi na samem zdravju živali. Zato jim lastniki moramo ponuditi dovolj možnosti za gibanje, igro, razmišljanje.

„Obvezna oprema“ vsakega „mačjega stanovanja“ je praskalna površina, ker si muca lahko večkrat dnevno nabrusi kremplje. Ker muce rade plezajo in tudi počivajo na visokem, jim ponudite tudi to možnost. Plezalo, počivališče in praskalna površina je lahko tudi združena in tako privarčujete prostor.

Nagon po lovu lahko muce odlično zadovoljijo z igro. Žogice, miške in druge igračke so nepogrešljivi pripomočki. Še posebno zanimive so igrače s perjem, krznom in vonjem po mačji meti. Muce „dajo“ veliko na arome. Zato lahko njihove prostore (ležišče, igralnico, praskalnik) odišavite z eteričnimi olji mačje mete, baldrijana...

Muce se v prijetnih vonjavah povsem sprostijo in umirijo. Bolj zahtevnim, mlajšim in aktivnejšim živalim lahko ponudite tudi „interaktivne igrače“. Pri njih muce s premikanjem posameznih elementov dosežejo nagrado; priboljšek. Ne pozabite tudi na „mačjo travo“.

Mačke jo bodo zagotovo redno uživale in tako zapolnile proste trenutke. Bistrega uma mačk nikakor ne gre podcenjevati. Zlahka se naučijo tudi trike in upoštevanje povelij. Pozorni pa bodite pri sobnih rastlinah, čistilih, človeški hrani in vse strupene ali za mačko nezdrave stvari dobro in skrbno pospravljajte.