Kunci se v naravi združujejo v večje skupine, družine. So aktivne in inteligentne živali, ki le redko počivajo. Življenje kot jim ga nudimo v ujetništvu je sicer zelo lagodno a hkrati tudi dolgočasno. Kunci, hišni ljubljenčki, zato pogosto trpijo zaradi dolgčasa in pomanjkanja družbe.

Veliko pa lahko naredimo, da se bodo v naši družbi počutili boljše. Za začetek je odlično, če se odločimo, da imamo več, oz. vsaj dva kunca. V tem primeru bodite zelo pozorni pri določanju spola in pravočasno poskrbite za kastracijo živali. Delno lahko družbo kunčjih sovrstnikov nadomestimo tudi sami. Praviloma so kunci zadovoljni, če jim posvečamo pozornost, jih negujemo, ljubkujemo ali celo učimo trikce.

Drug pomemben dejavnik je velikost življenjskega prostora. Večji prostor ne bo nudil le več možnosti za gibanje, pač pa omogoča tudi več možnosti za različne "aktivne pripomočke". Kuncu po dnu kletke posujte različne posipe, v katere naj bo vmešan tudi kakšen izjemno okusen posladek (oves, sončnice...). Tako bo vaš ljubljenček nekaj časa na dan porabil za prebiranje in iskanje hrane.

Kunci morajo imeti ves čas na voljo seno. Namesto na tla ali v jasli, ga zvežite v šopke in razobesite po kletko. V šopke lahko zamešate tudi slastna zelišča, sveža ali suha, in slamo. Tako bo prebiranje hrane zahtevalo tudi nekaj razmišljanja, predvsem pa bo trajalo dlje časa. Na podoben način lahko ponudite tudi koščke sadja in zelenjave. Občasno ponudite tudi veje smreke, leske, hrasta ali sadnega drevja. Pri tem pa bodite pazljivi, da niso bila drevesa pred tem tretirana s strupi.

Kuncem v naravi dom predstavljajo podzemni rovi. Le te lahko vsaj delno posnemamo s kakšno škatlo ali cevjo. V kolikor pa ima vaš kunec veliko prostora, lahko namestite tudi večjo posodo v katero nasujete suho vrtno prst. Vaš kunec bo z veseljem kopal po posodi, v zemljo pa lahko občasno primešate še nekaj okusnih semen žit ali oreščke.