Papige so raznobarvne ptice, različnih velikosti, ki naseljujejo Južno Ameriko, Azijo, Afriko in Avstralijo.

Kar nekaj vrst pa je udomačenih in so precej priljubljeni hišni ljubljenčki. Poleg zelo privlačnega videza, so priljubljene tudi zaradi krotkosti in sposobnosti oponašanja govora. Red papig je precej obsežen, poznamo kar 368 različnih vrst. Le-te so med seboj zelo različne, od majhnih skobčevk, do orjaških ar. Papige imajo značilno oblikovane noge, ki jim omogočajo plezanje in podajanje hrane v usta. Kljun, ki je zavit in zelo močan, papigam omogoča številna opravila, od plezanja, trenja orehov, prinašanja materiala za gnezda...

Celoten red papig se deli na dve družini; kakaduje in prave papige. Glede na različno lokacijo papig in anatomske razlike je povsem logično, da je vrstam specifičen tudi njihov jedilnik. Nekatere vrste, predvsem papige, ki živijo v suhih predelih Afrike in Avstralije uživajo predvsem semena žit in trav, papige tropskih deževnih gozdov pa se večinoma prehranjujejo s sadjem in oreščki. Posebnost so avstralski loriji, ki se hranijo pretežno z nektarjem.

Vse te dejavnike je potrebno upoštevati pri naših ljubljenčkih. Pravilna in uravnotežena prehrana je bistvena za zdravje živali. Pri tem moramo še upoštevati, da se ptice v ujetništvu gibljejo bistveno manj kot njihovi divji predniki, zato moramo biti še posebno pozorni na to, da jim ponudimo uravnoteženo, kakovostno in ne premočno hrano. Pred nakupom papige se dodobra pozanimajte kakšne so potrebe posamezne vrste. Nekatere so namreč izrazito jatne ptice in zelo trpijo, če so osamljene. Že res, da človeška družba odtehta, če se z njimi dovolj ukvarjamo. Pa smo jim res zmožni ponuditi dovolj časa?

Nekatere vrste papig živijo tudi 50 in več let. Osamljenost pa ta inteligentna bitja vodi v depresijo, samopoškodovanje.... Pri nas so najpogostejše majhne vrste papig. Skobčevke, nimfe, agapornisi. Nekateri pa se odločijo tudi za večje in bolj zahtevne primerke. Predvsem z zadnjem času so postale večje vrste papig bolj „dostopne“. Pred nakupom tudi preverite poreklo papige. Vsekakor izberite odgovorne rejce.

Nakup živali, ki so odvzete iz divjine je nesprejemljiv.