Hišni boksi oz pasje kletke, kljub temu, da jih svetujejo praktično vsi strokovnjaki, ki se ukvarjajo s šolanjem in vzgojo psov, med številnimi lastniki še vedno niso sprejete kot nekaj pozitivnega. Zagotovo je temu tako zgolj zaradi neznanja.

Pasje kletke so idealne tudi za potovanja in navajanje življenja v stanovanju. Zelo so uporabne tudi kot preventiva neželjenemu vedenju in pri odpravi neželjenih vedenjskih vzorcev. Konec koncev pa so tudi varne in udobne za spanje in počitek. Nikakor pa niso „kos opreme“, ki bi kakorkoli negativno vplival na dobro počutje vašega kužka.

Hišni boksi so izredno uporabni:
- za učenje mladička na sobno čistočo,
- varne za transport psa,
- obvarujejo vaš dom in predmete pred uničenjem in žvečenjem,
- odlično zatočišče za kužke med okrevanjem po bolezni ali poškodbi,
- odličen prostor za počitek, pes dojame kletko kot lasten dom v vašem domu.

Nasprotno z mnenjem večine, imajo psi svojo kletko radi. V njej najdejo miren in varen prostor. V majhnem in omejenem prostoru se počutijo pomirjene. V naravi psi živijo v brlogih. Zato tudi v stanovanju iščejo svoj brlog. Če psi nimajo svojega kotička v stanovanju, si ga najdejo pod mizo, stolom, v kakšnem kotu. Psi ne umažejo svojih domov, tako je s pomočjo omejitve prostora, tudi lažje naučiti in vzdrževati hišno čistočo. Kuža bo tako, če bo le lahko, vse svoje potrebe opravil zunaj.

Psi, ki so v „prostem času“ omejeni oz. pod nadzorom razvijejo bistveno manj neželjenih vedenjskih vzorcev; kot so lajanje, žvečenje...

Kako naučimo kužka na kletko? Z učenjem na pasjo kletko začnemo zgodaj. Na začetku kužka z nagradami vzpodbudimo, da razišče kletko. Vrata pa pustimo odprta, tako, lahko kuža spontano spozna svoj „brlog“. Čas, ki ga kuža preživi v kletki podaljšujemo, zelo kmalu jo bo povsem sprejel in se v njej počutil varnega. Namestimo mu udobno ležišče in igračke s katerimi si krajša čas in dobi pozitivno izkušnjo povezano na kletko.

Pomembno pa je, da se mladičke vsake 2 do 4 ure pelje na prostor, kjer naj bi opravljali potrebo. Zagotoviti je potrebno zračenje, dovolj sveže vode in veliko aktivnosti, kadar kuža ni „na počitku“ v svoji „rezidenci“.