Kljub temu, da je izjemna inteligenca podgan splošno znana, zaradi njihovega načina življenja, bolezni, ki jih lahko prenašajo in njihovega videza večina ljudi v njih vidi zgolj grdo in škodljivo nadlogo.

Dejstvo pa je, da se pojavljajo tam, kjer je dovolj hrane in prostora zanje, predvsem v neurejenih okoljih. Zaradi izjemne trdoživosti in hitrega in uspešnega razmnoževanja so pogoste tudi kot laboratorijske živali. Nekateri pa v njih vidijo ljubke in bistre družabnike, hišne ljubljenčke.

Danes je poznanih kar nekaj različnih pasem in barvnih različic. Podgane kot hišni ljubljenčki niso zahtevne. Naučijo se tudi uporabe posebnega stranišča. Glede prehrane niso zahtevne, pomembno pa je, da jim zagotovimo kakovostno in raznoliko prehrano pri čemer ne smemo pozabiti na proteine živalskega izvora.

Kletka je prostor, ki podganam zagotavlja varno zavetje kadar se z njimi ne ukvarjamo. Mora biti dovolj prostorna, nuditi zavetišče in igračke. Podgane so socialna bitja in se najboljše počutijo kadar živijo v skupini ali vsaj paru. Lastniki podgan pravijo, da je edina slabost njihovih ljubljenčkov njihova kratka življenjska doba.