Običajno, v amaterski akvaristiki, priprava akvarija in akvarijske vode traja nekje 14 dni. To je obdobje, ko je akvarij že postavljen, zasajen in napolnjen z vodo, ribic in ostalih organizmov pa vanj še ne naseljujemo. Gre za obdobje v katerem pričakujemo, da se bodo koristni mikroorganizmi, ki so zadolženi za razkroj odpadnih snovi, namnožili v dovolj velikem obsegu, da bo akvarijska voda kljub večjim obremenitvam, oz. večji naseljenosti neoporečna za prebivalce.

Ko izgleda že vse pripravljeno in naselimo prve ribice se lahko zgodi, da voda postane meglena, ali se na akvarijskih dekorjih nabere prozorna sluz. To je znak, da „biološki“ filter v akvariju še ni dovolj zmogljiv, zato je potrebno takojšne ukrepanje.

V akvarij ponovno začnemo dodajati raztopino z mikroorganizmi, le-ti se bodo hitreje namnožili v kolikor začasno ugasnemo akvarijsko osvetlitev. Pripravke v vodo dodajamo, dokler se voda povsem ne zbistri. Zaradi morebitnega presežka nitratnih in fosfatnih spojin, ki so za ribe toksične, vsak dan zamenjamo eno petino vode. Ker je takšen zaplet neugoden za ribe, jim dodajamo vitamine ter sredstva, ki ščitijo ribjo sluznico. Tako ribicam dvignemo naravno odpornost in preprečimo poškodbe na sluznici zaradi toksičnih spojin.