Prisrčni mladički, novi družinski člani, željni znanja in novih dogodivščin nas lahko tako očarajo, da povsem pozabimo na doslednost, vzgojo in priprave na odraslo življenje, kar pa lahko vodi v precej težav in slabe volje kasneje. Zato je prav, da se držimo določenih smernic in napotkov in postavimo trdne temelje za kakovostno „sobivanje“ na dolgi rok.

Vsekakor je priporočljivo (beri obvezno), da s svojim psom obiščemo kakovosten pasji tečaj, kjer boste usmerjeno in psihofizičnemu stanju kužka primerno začeli z vodenim učenjem psa osnovnih, življenjskih veščin.

Četudi niste ljubitelj izletov in dopustov s psom, svojega kužka navadite na vožnjo v avtomobilu. Pri tem upoštevajte vse predpisane varnostne predpise. Nekateri kužki, zaradi slabih izkušenj vožnjo z avtom prenašajo zelo slabo, kar je sila neprijetno kadar je kuža primoran obiskati veterinarja, pasjega frizerja... Slabo izkušnjo zaradi vožnje nato kužki povežejo z veterinarji, frizerji... in sčasoma pridemo do kritične situacije.

Psa navadite dotikov, tudi po ustni votlini, šapicah... To bo prišlo zelo prav pri negi krempljev, zobovja...

Temelji pravilnega prehranjevanja so pri kužkih tako pomembni kot pri otrocih in so popotnica za vse življenje. Kužke naredijo izbirčne lastniki, v večini primerov nehote in nevede. Je pa ta lastnost sila težavna, še posebno, če kužki zbolijo in imajo predpisano dieto.

Izjemno praktično je, če kužke navadimo na lulanje in kakanje na besedo. Tako so precej hitreje sobno čisti, poleg tega pa v primeru pomanjkanja časa vse opravijo hitreje (npr. zjutraj pred službo, ko se nam vsem mudi).

Svojega psa navadite na druge živali. Naj v njih ne vidi plena ali konkurentov. Na vas je odločitev ali bo vaš kuža prijatelj z drugimi živalmi, v kolikor nad to idejo niste navdušeni pa ga naučite, da druge živali ignorira.

In še veliko koristnih nasvetov za „novo pečene“ lastnike sledi v prihodnjih objavah.