Kužki so v sodobnem svetu postali del družin. Z njimi si delimo številne vesele in zanimive trenutke, ki pa jih kužki ne dojamejo enako kot mi. Njihovo življenje je pogosto precej stresno, še posebno kadar so postavljeni pred nove situacije, ki niso del njihove rutine.

Obiski veterinarja, potovanja, varovanja v „pasjih hotelih“, prihod novih družinskih članov, obiski, selitve, sprehodi v množici ljudi, srečevanje z novimi, nepoznanimi kužki, ognjemeti, nevihte in še mnogo situacij lahko kužke razburi, prestraši.

Velik del je obvladljiv z socializacijo, vzgojo. Občasno pa se srečujemo z dogodki, ki so tako redki, da živali nanje enostavno ne moremo privaditi. Da se izognemo nepotrebnemu stresu, strahu in agresiji si lahko v takšnih primerih pomagamo na povsem naraven način.

Vse bolj so uveljavljene Bachove kapljice. Povsem naravna zmes eteričnih olj poskrbi, da se kužki počutijo pomirjene in zadovoljne. Cvetne esence so neke vrste čustvena pomoč, ki neugodno stanje spremeni v sprejemljivo. Bachove cvetne esence so priporočljive tudi kadar kužka-mladička navajamo na novo okolje in novo družino. Pse, ki so nekoliko bolj neuravnoteženi lahko z cvetnimi esencami pomirimo tudi pred vsakim sprehodom. Odlično se obnesejo tudi pri kužih, ki trpijo za ločitveno tesnobo. Kapljice nikakor ne povzročajo zasvojenosti. Dolgoročna uporaba lahko določene dogodke iz stresnih spremeni v povsem sprejemljive in uporaba ni več potrebna.