Shih tzu je nedvomno ena najpopularnejših pritlikavih družnih pasem psov v Evropi in tudi pri nas. Mnoge lastnike vedno znova navdušijo s svojim dobrohotnim značajem in čudovito dolgo dlako. Shih tzuji izvirajo s planot Tibeta, pasmo kot takšno pa so „oblikovali“ na kitajskem dvoru. Kužki so bili zelo priljubljeni in so jih varovali zase.

Prvi par shih tzujev je prišel v Evropo kot darilo danskemu konzulu g. Kaufmannu. Vsi ostali psi, ki so prišli v Evropo in na katerih temelji začetek vzreje pasme v Evropi so bili s Kitajskega dvora ukradeni in kasneje prodani. Nepoznavalcem se zdijo precej podobni sorodni pasmi lhasa apso, sprva so celo obe pasmi zmotno vodili kot eno. So majhni kužki, v višino merijo do 27cm in tehtajo do 8 kg. Ob skrbni negi imajo do tal dolgo, gosto in mehko dlako. Nega dlake je dokaj zahtevna, redno, tedensko kopanje in dnevno česanje je nujno v kolikor kuža ni kratko ostrižen.

Redna higiena zobovja, predela okoli oči in ušes je obvezna, sicer lahko pride do vnetji. Ušesa je potrebno čistiti skoraj vsak dan, dlako med očmi pa je najbolje speti v čop. Za nego zobovja priporočam encimske žvečilke in praške, ki odstranjujejo zobne obloge. So namreč podvrženi zgodnji zgubi zob zaradi paradontoze. Z redno nego se problem precej zmanjša.

Precej pozornosti je potrebno posvečati tudi pravilnemu prehranjevanju, sicer se lahko prekomerno zredijo,kar povzroči številne zdravstvene težave. So izjemno pametni in učljivi kužki, a znajo biti tudi nekoliko trmasti. Šolanje mora potekati s pozitivno motivacijo, vsako grajanje in kaznovanje se odraža negativno. Zelo dobro se obnese šolanje s pomočjo klikerja. So izjemno navezani na svojo družino, načeloma dobro sprejmejo tudi druge živali. Do večjih in hitrih psov so običajno nekoliko zadržani. Opisujejo jih kot popolne družinske pse. Ker jim dlaka izpada bistveno manj kot večini drugih pasem jih omenjajo tudi kot kužke primerne za alergike.

Shih tzuji so hišni kužki, najsrečnejši ob lastniku. Nikakor niso primerni za bivanje na prostem. Potrebujejo dnevne sprehode in mentalno zaposlitev. Kljub temu, da so igračkastega videza, so še vedno psi v pravem pomenu besede. V kolikor izvirajo iz kvalitetne vzreje so načeloma zdravi. Bodoči lastniki se v velikem loku izognite „dvoriščnim“ rejcem, ki ne opravljajo potrebnih veterinarskih pregledih pri vzrejnih živalih. Zaradi kratkega gobčka so podvrženi obolenjem dihal (volčje žrelo, težave z dihanjem, preozke nosnice...).

Kljub nekaterim pasemsko pogojenim zdravstvenim težavam pa imajo shih tzuji v povprečju dolgo življensko dobo in dočakajo tudi 18 let. Slabše prenašajo vročino, zato predvsem v vročih mesecih poskrbite za zavetje v senci ali hladnješem prostoru. Shih tzuji so prepričali tudi številne zvezde. Geri Halliwell, Katherine Heigl, Andie MacDowell, Rebecca Mader, Bill Gates, Jon Stewart, Dalai Lama, Hanson brothers, Actress Zsa Zsa Gabor, Oleg Cassini, Mariah Carey, Colin Farell, Vidal Sassoon, Nicole Richie, Jacinda Barrett, Kristin Chenoweth, Jane Seymour, Princess Margaret, Beyonce, Suzie Essman...