Siamska bojna ribica v svoji lepoti zagotovo zelo odstopa od večine „akvarijskih rib“. Ekstremne plavuti in barve pa so plod skrbne in dolgotrajne selekcije, ki jo vršijo predvsem v azijskih državah, kjer so zelo popularne razstave teh rib in pa tudi tekmovanja v bojih.

Sicer pa te čudovite ribe, kot ime pove, izvirajo s Tajske. V naravi niso tako izrazitih oblik in barv. Naseljujejo stoječe, močno zaraščene vodostaje. Odraz njihovega naravnega bivalnega okolja, ki je zelo siromašno s kisikom je poseben organ, labirint, ki ribam omogoča dihanje atmosferskega zraka. Ta lastnost pa ribam omogoča tudi dokaj kakovostno življenje tudi v manjših posodah.

Z imenom samim pa je ribi narejene precej krivice, saj so do večine rib zelo miroljubne. „Problem“ z agresijo se odraža le, kadar samci v drugi ribi vidijo konkurenta. Takrat se pretepajo dokler ne umrejo od poškodb in izčrpanosti. Siamsko bojno ribico lahko v akvarij naselite skupaj z drugimi manjšimi in miroljubnimi ribami, nikar pa naj ne bodo sostanovalci agresivnejše ribe, saj so siamske bojne ribice zaradi obilnih plavutk privlačen in lahek plen.

Akvarij s siamsko bojno ribico naj bo vsaj v enem delu dobro zaraščen, če je le možno tudi z plavajočimi rastlinami, med katerimi si bo ribica uredila gnezdo in zatočišče.