Vodne želvice so priljubljeni hišni ljubljenčki, predvsem ker so zanimive in nezahtevne za nego. Večina vrst vodnih želv, ki se pojavljajo na tržišču izvira iz južnihnejših predelov Severne Amerike.

Pred nakupom želve se je potrebno zavedati, da precej zrastejo, tudi do 30 cm in da živijo tudi več desetletij. Pri tem imejte v mislih, da jih je strogo prepovedano izpuščati v naravo, saj so izjemno prilagodljive in požrešne ter s svojo prisotnostjo ogrožajo obstoj domorodnih vrst.

Kot že omenjeno so precej požrešne, osnovne prehranske potrebe pa enostavno zadovoljimo s komercialno prehrano. Akvaterarij zanje mora biti dovolj velik, da v njem lahko plavajo, del pa mora biti kopno, kjer se sončijo. Potrebno je zagotoviti zelo dobro filtracijo vode in ogrevanje, v kolikor se akvaterarij ne nahaja v ogrevanem prostoru, saj sicer lahko zbolijo.

Za normalen razvoj in zdravje oklepa je potrebno uv svetlobo, ki jo v naravi dobijo z nastavljanjem soncu nadomestimo z ustreznimi žarnicami. Pri rokovanju z želvami je potrebno imeti v mislih, da so določeni primerki agresivni in lahko močno ugriznejo. Po rokovanju z želvami pa je priporočljivo razkuževanje rok, saj potencialno lahko prenašajo salmonelo in nekatere druge zoonoze.