Na vsebino

Yorkshirski terier

Tokrat bom nekaj besed namenil ljubkim, majhnim terierjem, ki so zaradi svojega ljubkega videza in prijetnega in navihanega značaja priljubljeni družni psi.

Odlikuje jih tudi edinstvena struktura svilnate dlake, ki praviloma ne odpada in je, kljub dolžini dokaj enostavna za nego. Zaradi atraktivnega videza pa so tudi izjemno priljubljeni v razstavnem svetu. Kot že ime pove pasma izvira iz Yorkshira, kjer so njihovi predniki na kmetijah zatirali male glodavce. Ravno majhnost, pogum in energičnost so bile lastnosti, ki so jim zagotavljale uspeh pri lovu na miši in podgane, zaradi česar so bili tako cenjeni med angleškimi kmeti v 19. stoletju.

Kasneje so se te ljubki kužki „preselili“ v salone in razstave, ki so jim „dale“ videz kot ga poznamo danes. Poleg značaja je postal pomemben tudi videz. Dolga, bogata, svilnata dlaka, prikupno navihane velike okrogle oči, skladno, majhno, kompaktno telo in pokončni uhlji so zagotovo lastnosti, ki te „palčke“ med terierji delajo še danes posebno priljubljene.

Kot vsi terierji, so tudi „yorkiji“ izjemno energični, živahni, neustrašni, bistri in tudi svojeglavi. Kljub temu, da tehtajo manj kot 3 kg so izjemni čuvaji, vdani svoji družini. Hrepenijo po pozornosti, zaradi česar odlično sodelujejo z vodniki in brez večjih težav osvojijo tudi zahtevnejša opravila, trike in povelja. V kolikor ima „yorki“ dolgo dlako jo je potrebno dnevno počesati. Dlaka jim raste ves čas in ne izpada. Kljub temu, da nega ni posebno zahtevna, pa je večina kužkov, ki opravljajo vlogo družabnikov, postriženih na simpatične krajše „frizurce“.

Tako kot večina majhnih kužkov, so tudi „yorkiji“ primerni izključno za bivanje v hiši. Potrebujejo kakovostno in bogato prehrano in redno nego. Sicer veljajo za eno izmed bolj zdravih in dolgoživih pasem. Ker pa so trenutno zelo popularni, je potrebno pred nakupom, dodobra preveriti vzreditelja, poreklo in pogoje v katerih je mladiček odraščal.

Vir: Utica trgovina za živali
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj