Mačke so plenilci, v naravnem okolju se prehranjujejo z malimi glodalci in ptiči. S plenom zaužijejo tudi večino potrebne vode, zato v njihovih vedenjskih vzorcih ni pogostega pitja vode. Zato se zelo priporoča, da mačkam ponudimo vsaj dva obroka „mokre hrane“ dnevno.

Živali so najbolj ranljive med prehranjevanjem. Zato mačke svoj plen zaužijejo na „varnih mestih“ z dobrim razgledom. To je tudi odgovor, zakaj mačke veliko raje uživajo hrano iz zelo nizkih posodic oz. krožničkov. Posodice z visokim robom namreč zastirajo njihov razgled.

Imate občutek, da so mačke zadržane do novosti na jedilniku? Odgovor je zagotovo pritrdilen. Kadar mucam ponudimo nekaj novega sprva praviloma zaužijejo zelo majhno količino hrane. In v kolikor se nekaj ur po obroku zaradi novosti ne počutijo slabo, novosti sprejmejo.

Kljub temu, da so mačke že več tisočletji spremljevalke človeške civilizacije so zelo močno ohranile naravne nagone, ki jih moramo za prijetno sobivanje spoštovati in upoštevati. Mačke so zakon.