Rastline, ki imajo pozitivne učinke na zdravje in delovanje organizma so na naših ljudje zauživamo praktično vsak dan, kot začimbe v prehrani, v napitkih, kot prehranske dodatke...

Prav tako so v kakovostni hrani za pse dodana zelišča, izvlečki rastlin, ki vplivajo na počutje in zdravje živali. Poleg tega imajo tudi druge funkcionalne značilnosti. Izvlečki juke tako blažijo vonj izločkov živali, vlaknine iz sadja vplivajo na velikost iztrebkov, pektin iz jabolk čisti zobovje, česen ščiti živali pred paraziti, poleg tega pa deluje tudi antibakterijsko in protivnetno.

Nekatera zelišča in dele rastlin lahko v naravi naberemo kar sami in pripravimo zdravilne kure za svoje ljubljenčke. Tokrat bom naštel nekaj najpogostejših in varnih.
Zavedati se je potrebno,da določene učinkuvine, ki jim pripisujemo zdravilne učinke niso nujno varne tudi za naše ljubljenčke.

Šipek je naraven in bogat vir vitamina C. Posušene plodove fino zmeljemo in takšne v manjših količinah pomešamo med hrano živali. C vitamin pripomore k odpornosti.

Surovo korenje naribamo in posušimo. Ker tako ni termično obdelano, se ohrani več vitaminov. Naribane koščke primešamo hrani. Zelo uporabno je tudi v primeru akutnih prebavnih težav.

Pegasti badelj je znan kot naravni čistilec jeter. Lahko ga redno dodajamo v hrano ali pa naredimo nekaj dnevno kuro.

Peteršilj deluje kot naraven dioretik. Nekaj vejic preprosto skuhajte v juho, ki jo ponudite kužku. Pomaga v primeru blagih vnetij sečil in skrbi za dobro kondicijo ledvic.

Juha iz kopriv, blitve ali špinače deluje prečiščevalno na celoten organizem, hkrati pa vzpodbuja izločanje prebavnih sokov.

Jabolka, najboljše surovo nariban,a odlično hidrirajo organizem, a se njih pozitiven efekt začne že v ustih. Ustno votlino razkužijo in preprečujejo nastanek zobnih oblog. So tudi dober vir vlaknin.