Zaradi svojega atraktivnega videza in čudovitega značaja veljajo za ene najpriljubljenejših pasem psov. Skorajda ni osebe, ki ne pozna pasme. Malokdo pa ve, da so zlati prinašalci v osnovi lovski psi. Pasma naj bi nastala na Škotskem. S križanjem irskih setrov, labradorcev, ruskih rumenih psov in gladkodlaki prinašalec. So izjemno učljivi, „delovni“ in agilni. Dobro se znajdejo pri reševanju, klasični poslušnosti, celo agilitiju, iskanju, spremljevalci invalidov in seveda pri prinašanju iz vode.

Kljub vsemu pa jih večina uživa življenje družinskih psov. Niso pa primerni za obrambo. Prinašalci so zelo navezani na lastnika in niso primerni za življenje v pesjaku ali na verigi. Potrebujejo precej fizične in mentalne aktivnosti. V višino merijo med 51-61cm, samci so nekoliko večji od samic. Imajo srednjedolgo, rahlo valovito dlako, ki je lahko zelo svetla, do intenzivno bakrene barve oziroma v vseh odtenkih kremasto zlate barve. Povprečna življenjska doba je 12 let. Nagnjeni so k debelosti in še nekaterim genetsko pogojenim boleznim; nagnjenost k rakavim obolenjem, predvsem k tumorjem mastocitov, Von Wildenbrandova bolezen, bolezni srca in prirojene napake oči, zaradi velikosti pa je pasma nagnjena tudi k displaziji kolkov.

Pri odgovorni vzreji je možnost pojava genetskih bolezni bistveno manjša. Nega dlake ni posebno zahtevna, tedensko krtačenje in kopanje po potrebi je dovolj, da bo vaš kuža sijal v polnem žaru.

Zvezdniki, ki so ponosni lastniki zlatih prinašalcev: Ryan Reynolds, Nicollette Sheridan, Bruce Weber, Shakira, Michael Caine, Adam Levine, George Clooney, Jackie Chan, Oprah Winfrey, Emma Stone.