Na vsebino

Hope' Bivouac: Mikroplastika: Nevidna grožnja našim oceanom (41)

Do leta 2021 je bilo samo nekaj študij o vplivu mikroplastike na okolje. Mikroplastika je postala ena največjih okoljskih groženj sodobnega časa.

Si lahko predstavljaš, da je mikroplastike že toliko v okolju, da je prisotna tudi v naši vodi, zraku, ki ga dihamo? In nenazadnji hrani, ki jo užijemo.

Kaj je mikroplastika?

Mikroplastika, delci manjši od 5 mm, predstavlja eno največjih okoljskih groženj današnjega časa. Letno proizvedemo približno 380 milijonov ton plastike, od tega velik del konča v oceanih. Po ocenah se v oceane zlije med 5 in 13 milijonov ton plastičnih odpadkov na leto, kar prispeva k nastanku velikih plavajočih plastičnih otokov.

Marijanski jarek - najgloblji del planeta Zemlja ima približno 5 x vecjo kolicino mikroplastike kot ostale vode. Če pogledamo sedimente, je pa ta številka še večja. Tudi v najbolj odročnih krajih, kjer ni človeškega vpliva, se najde mikroplastika.

Plastika v oceanih ogroža morsko življenje, saj ima do 90% morskih ptic v svojih prebavilih plastične delce. Mikroplastika vpliva tudi na ribe in druge morske organizme, ki jo zamenjajo za hrano, kar predstavlja tudi tveganje za človeško zdravje, saj mikroplastika vstopa v prehransko verigo.

Sintetična oblačila so eden glavnih virov mikroplastike. Pri pranju enega flisa se sprosti do 250.000 mikrovlaken, ki skozi odtoke pridejo v vodne sisteme. Slovenija se, kot mnoge druge države, sooča z izzivom mikroplastike v pitni vodi, saj čistilne naprave niso učinkovite pri odstranjevanju teh delcev.

Alternativa sintetičnim oblačilom je merino volna, naravni material, ki je biološko razgradljiv in ne prispeva k mikro plastičnemu onesnaženju.

Zmanjšanje uporabe sintetičnih materialov in prehod na naravne alternative, kot je merino volna, je eden od korakov za zaščito naših oceanov.

Če imate kakšno vprašanje zame, da ga v eni od naslednji rubriki predebatiramo, mi pišite na [email protected]. Z veseljem razbijem vaše dvome in skrbi glede merino volne.

Nada Dragutinović

Nada Dragutinović

Nada, ljubiteljica merino volne, hribolazka in motoristka. Nada živi trajnostno in minimalistično. Verjame v koncept, manj je več, zato se je povsem predala objemu merino volne, ki je v zadnjih letih postala njena posebna strast.

Njeno navdušenje nad merino volno jo je popeljalo na edinstveno pot, skozi katero želi popeljati tudi vas, v čarobni svet tega naravnega materiala.

Merino volna ni le običajna volna. Je izjemen in naraven material z osupljivimi lastnostmi.

V oblačilih iz merino volne začutiš zdravje in svobodo. Vendar pa Nada opozarja: ko enkrat začutiš to svobodo, lahko postaneš 'odvisen' od merino volne. In zakaj je temu tako? O vsem tem, o merino volni, oblačilih iz merino volne, o hitri in trajnostni modi ter o makro in mikro plastikah, pa v njenih zapisih.

Pridružite se ji na tem čarobnem potovanju z merino volno!

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj