Na vsebino

Hope's Bivouac: Od gume do najlona - Kratka zgodovina umetnih materialov (39)

Mesec maj je bil namenjen trajnosti, v juniju pa nadaljujemo s temo umetnih materialov, ki so dandanes prisotni povsod, največ pa v oblačilih.

Presenetilo me je dejstvo, da je kar 2/3 naših oblačil narejenih iz nafte.

Ampak, kako je nafta prišla v oblačila?

Razvoj umetnih materialov se je začel s pomembnim odkritjem vulkanizacije gume leta 1839, ko je Charles Goodyear dodal žveplo kavčuku, s čimer je ustvaril prvi komercialno uspešen umetni material. Nadaljevanje inovacij je prineslo bakelit, prvi sintetični polimer, ki ga je izumil Leo Baekeland leta 1907 iz fenola in formaldehida. Bakelit je hitro našel svojo uporabo v različnih izdelkih, od električnih izolatorjev do nakita.

Eden najpomembnejših mejnikov v zgodovini umetnih materialov je bil izum najlona leta 1935, ki ga je razvilo podjetje DuPont. Najlon je hitro postal sinonim za revolucijo v tekstilni industriji, zlasti po letu 1940, ko so bile najlonke množično proizvedene in so postale izjemno priljubljene.

Plastika, ki je sledila, je postala nepogrešljiva zaradi svojih edinstvenih lastnosti: lahkotnosti, vzdržljivosti in nizke cene. Pomembno je omeniti, da je plastika razvita iz nafte, kompleksnega naravnega materiala, ki ga je treba predelati v osnovne gradnike, kot so monomeri, iz katerih se nato "kuha" plastika.

Vendar pa so se sčasoma začeli kazati tudi negativni vplivi te vsestranskosti, zlasti zaradi njene trdoživosti, ki povzroča resne okoljske probleme.

Zgodovina umetnih materialov je tako zgodba o človeški iznajdljivosti in napredku, hkrati pa tudi opozorilo o potrebi po odgovorni uporabi in upravljanju teh materialov.

Če imate kakšno vprašanje zame, da ga v eni od naslednji rubriki predebatiramo, mi pišite na [email protected]. Z veseljem razbijem vaše dvome in skrbi glede merino volne.

Nada Dragutinović

Nada Dragutinović

Nada, ljubiteljica merino volne, hribolazka in motoristka. Nada živi trajnostno in minimalistično. Verjame v koncept, manj je več, zato se je povsem predala objemu merino volne, ki je v zadnjih letih postala njena posebna strast.

Njeno navdušenje nad merino volno jo je popeljalo na edinstveno pot, skozi katero želi popeljati tudi vas, v čarobni svet tega naravnega materiala.

Merino volna ni le običajna volna. Je izjemen in naraven material z osupljivimi lastnostmi.

V oblačilih iz merino volne začutiš zdravje in svobodo. Vendar pa Nada opozarja: ko enkrat začutiš to svobodo, lahko postaneš 'odvisen' od merino volne. In zakaj je temu tako? O vsem tem, o merino volni, oblačilih iz merino volne, o hitri in trajnostni modi ter o makro in mikro plastikah, pa v njenih zapisih.

Pridružite se ji na tem čarobnem potovanju z merino volno!

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj