Na vsebino

Hope's Bovouac: Trajnostna prihodnost - Kako lahko že danes sprejmemo trajnostne odločitve? (36)

V svetu, kjer se vedno bolj zavedamo pomembnosti trajnostnega načina življenja, se verjetno sprašujemo, na kakšen način bi lahko deloval trajnostno?

Ko nas je doletela korona, sem hitro videla, kako smo odvisni od trgovcev. Vprašala sem se, kaj vse bi lahko v gospodinjstvu nadomestila z izdelki za večkratno uporabo, brez da bi bila odvisna od nakupovanj. Misel na to, da sem odvisna od nečesa, kar mi prinaša v moje življenje samo nemir, je bila preveč močna.

Tukaj je nekaj mojih uporabnih nasvetov, katerih se držim že kar nekaj časa:

  1. Uporaba pralnih brisač za pomivanje in brisanje posode, pralnih prtičkov, pralnih menstrualnih hlačk in pralnih blazinic za odstranjevanje make-upa: Namesto da bi vsakič kupovali in uporabljali izdelke za enkratno uporabo, so pralne alternative tiste, s katerimi zmanjšamo količino odpadkov, ki nastanejo vsakodnevno. Hkrati pa nismo odvisni od trgovin.
  2. Nakupovanje na tržnici: Podprimo lokalne kmete in proizvajalce tako, da svoje sveže sadje in zelenjavo kupujemo na tržnici. S tem zmanjšamo ogljični odtis prevoza hrane ter spodbujamo lokalno gospodarstvo.
  3. Omejitev uporabe plastike: Izogibajmo se uporabi plastike, kolikor je le mogoče. Namesto plastičnih vrečk v trgovini raje uporabljamo vrečke iz blaga, steklene posode za shranjevanje hrane namesto plastičnih vrečk ter se izogibajmo nakupu izdelkov, ki so pakirani v plastiki.
  4. Izbira oblačil iz merino volne: Pri nakupu oblačil se odločimo za trajnostne materiale, kot je merino volna. Ta naravni material je biološko razgradljiv, obnovljiv in ne vsebuje škodljivih kemikalij. Oblačila iz merino volne so tako dobra izbira tako za naše zdravje kot tudi za planet.
  5. Zmanjšanje porabe energije: Prilagodimo svoje navade, da zmanjšamo porabo energije. To lahko dosežemo z izklopom luči in električnih naprav, ko jih ne uporabljamo, uporabo energetsko učinkovitih naprav ter izbiro javnega prevoza ali kolesarjenja namesto vožnje z avtomobilom, kadar je le mogoče.
  6. Ločeno zbiranje odpadkov in recikliranje: Poskrbimo, da pravilno ločujemo odpadke in jih odložimo v ustrezne zabojnike za recikliranje. S tem omogočimo ponovno uporabo surovin ter zmanjšamo količino odpadkov, ki končajo na odlagališčih.

Vsaka odločitev, ki jo sprejmemo v smeri trajnostnega življenjskega sloga, ima pomemben vpliv na naš planet. Zato bodimo zgled drugim in skupaj gradimo trajnostno prihodnost za nas in prihodnje generacije.

Če imate kakšno vprašanje zame, da ga v eni od naslednji rubriki predebatiramo, mi pišite na [email protected]. Z veseljem razbijem vaše dvome in skrbi glede merino volne.

Nada Dragutinović

Nada Dragutinović

Nada, ljubiteljica merino volne, hribolazka in motoristka. Nada živi trajnostno in minimalistično. Verjame v koncept, manj je več, zato se je povsem predala objemu merino volne, ki je v zadnjih letih postala njena posebna strast.

Njeno navdušenje nad merino volno jo je popeljalo na edinstveno pot, skozi katero želi popeljati tudi vas, v čarobni svet tega naravnega materiala.

Merino volna ni le običajna volna. Je izjemen in naraven material z osupljivimi lastnostmi.

V oblačilih iz merino volne začutiš zdravje in svobodo. Vendar pa Nada opozarja: ko enkrat začutiš to svobodo, lahko postaneš 'odvisen' od merino volne. In zakaj je temu tako? O vsem tem, o merino volni, oblačilih iz merino volne, o hitri in trajnostni modi ter o makro in mikro plastikah, pa v njenih zapisih.

Pridružite se ji na tem čarobnem potovanju z merino volno!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj