Na vsebino

Ali lahko ostanem brez delnic?

Imava nekaj delnic, ki sem jih dobil ko sem vložil certifikat. Po radiu sem slišal, da moram odpreti račun, sicer bom ostal brez delnic. Ali je to res ?

Odvetnik odgovarja

Vaša bojazen, da bi ostali brez delnic je odveč, se pa lahko pojavijo določeni zapleti in dodatni stroški, če ne boste pravočasno ukrepali. Kar nekaj imetnikov vrednostnih papirjev le te hrani na brezplačnih registrskih računih pri Centralni Klirinško Depotni Družbi (KDD). Kdor pa je delnice pridobival ali odsvajal, torej opravljal neke transakcije pa je moral imeti odprt trgovalni račun pri za to pooblaščenih ponudnikih.

Zaradi prilagajanja evropski zakonodaji in pravilom so tudi pri nas nastopile določene spremembe. Vsi registrski računi fizičnih oseb se bodo do najkasneje do 1.1.2017 zaprli. Kot uporabnik imate na voljo več različnih možnosti. Če delnic dejansko ne želite več, se jim lahko odpoveste in bodo prenesene na poseben račun. Odpoved ni avtomatična in se morate o njej izrecno izjaviti.

Druga možnost in za vas očitno najbolj sprejemljiva je, da odprete trgovalni račun pri enem izmed ponudnikov. Pri tem bodo seveda nastali določeni stroški in sicer stroški odprtja in prenosa delnic. Vsako leto pa boste morali načeloma plačevati tudi stroške vodenja računa. Stroški so odvisni od vsakega ponudnika posebej in pa tudi od tega koliko vrednostnih papirjev imate.

V kolikor pa boste ostali pasivni ( se ne boste odpovedali vrednostnim papirjem in ne boste uredili prenosa na trgovalni račun) Zakon o nematerializiranih vrednostnih papirjih določa, da bo KDD sodno deponirala vrednostne papirje pri sodišču po pravilih Zakona o nepravdnem postopku. To pomeni, da bodo vrednostni papirji »čakali« 5 let, da jih imetnik iz sodnega depozita prenese na trgovalni račun. Razen v določenih izjemnih primerih, ki jih določa Zakon o nematerializiranih vrednostnih papirjih, položitev ni brezplačna in se ob prevzemu vrednostnih papirjev v plačilo naloži imetniku. Le ta bo ob prevzemu sodnega depozita moral plačati tudi stroške hrambe, ki se obračunajo v obliki takse za vsako leto hrambe. Če vrednostnih papirjev imetnik ne prevzeme v petih letih, pripadejo Republiki Sloveniji.

Kristjan Žalec, odvetnik

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj