Na vsebino

Ali mora javni zavod odgovoriti zakaj nisem bil izbran na razpisu?

Prijavil sem se na razpis za prosto delovno mesto, objavljen s strani javnega zavoda. Prijavo sem vložil pravilno in v roku, nisem pa dobil nobenega odgovora. Zanima me, ali bi mi javni zavod po zakonu moral odgovoriti, tudi v primeru, da na prosto delovno mesto nisem izbran? Ali mora odgovoriti tudi zakaj nisem izbran? Zanima me ali se sploh lahko pritožim? Tako rok za prijavo, kot tudi rok za odločitev o primernem kandidatu sta že mimo.

Odvetnik odgovarja

Ker v vprašanju niste napisali. ali ste se morebiti prijavili na razpis za vodilno mesto v javnem zavodu (direktor, ravnatelj), smatram, da ni šlo za opisano zaposlitev. V primeru, da bi kandidiral za delovno mesto ravnatelja ali direktorja javnega zavoda so postopki odločanja in obveščanja drugačni kot bom opisal v nadaljevanju.

Ker gre za zaposlitev v javnem zavodu pravila zaposlovanja in obveščanja ureja Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) in ne Zakon o javnih uslužbencih (ZJU).

ZDR-1 v svojem 30. členu določa, da mora delodajalec v osmih dneh po zaključenem postopku izbire pisno obvestiti neizbranega kandidata o tem, da ni bil izbran. Obvestilo o neizbiri lahko delodajalec pošlje po elektronski poti na elektronski naslov kandidata, o katerem je kandidat seznanil delodajalca za namen obveščanja o neizbiri. Pri tem je potrebno opozoriti, da nobeno določilo ZDR-1 ne zahteva in ne obvezuje delodajalca, da podrobno obrazloži zakaj vas ni izbral in zaposlil.

Zanima vas tudi ali se lahko pritožite zoper odločitev javnega zavoda. Možnosti pritožbe zoper odločitev delodajalca nimate. ZDR-1 je zelo skop v možnostih, ki jih daje neizbranemu kandidatu in je pravno varstvo dovoljeno zgolj zaradi diskriminacije pri zaposlovanju.

Peti odstavek 200. člena ZDR-1 določa, da lahko neizbrani kandidat, ki meni, da je bila pri izbiri kršena zakonska prepoved diskriminacije (6. člen ZDR-1 diskriminacija glede na spol, vero, raso…) v roku 30 dni po prejemu obvestila delodajalca zahteva sodno varstvo pred pristojnim delovnim sodiščem. V kolikor bi se ugotovile nepravilnosti, lahko zahtevate odškodnino po splošnih pravilih civilnega prava, ne morete pa zahtevati da delodajalec sklene delovno razmerje z vami.

Zoper delodajalca pa bi lahko ukrepali tudi v primeru, če bi po pregledu celotne dokumentacije (kar vam delodajalec mora omogočiti) ugotovili, da je zaposlil osebo, ki ne izpolnjuje pogojev in ne vas.

Če vas delodajalec ni obvestil o tem, da niste izbrani v predpisanem roku je to prekršek, ki se na podlagi pete točke prvega odstavka 219. člena ZDR-1 kaznuje z denarno kaznijo od 750 do 2000 EUR, ki jo izreče inšpektor. Vendar pa morate delodajalca prijaviti inšpekciji. Ta ga lahko samo kaznuje in ugotovi nepravilnosti ne more pa delodajalca prisiliti da vas zaposli. Opisano velja tudi v primeru, če je delodajalec pri zaposlovanju kršil zakonsko prepoved diskriminacije.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj