Na vsebino

Brezplačna pravna pomoč

Bralec je poslal naslednje vprašanje »Ali sme prosilec za brezplačno pravno pomoč naslovljeno na sodišče pričakovati odgovor in sklep? Ali mora predsednik sodišča zaradi hitrosti postopka to poslati ustreznemu organu za odločanje?«

Odvetnik odgovarja

Vsak prosilec za brezplačno pravno pomoč bo zagotovo dobil odgovor sodišča. Pri sodiščih po Sloveniji je organizirana Služba za brezplačno pravno pomoč, ki odloča o vloženih prošnjah.

Vsak prosilec dobi odločitev v obliki odločbe sodišča s katero se mu brezplačna pravna pomoč odobri in v njej določi tudi obseg pomoči, ali pa odločbo s katero se vloga zavrne. Vlogo je potrebno oddati na predpisanih obrazcih v katerih se navede pravna zadeva, za kakšen obseg pomoči se prosi in tudi morebitnega željenega izvajalca. Potrebno pa je izpolniti tudi izjavo o premoženjskem stanju in morebitnih družinskih članih, ki se upoštevajo pri odločanju o brezplačni pravni pomoči v skladu z Zakonom o brezplačni pravni pomoči.

Drugi del vprašanja ni najbolj jasen. Če je bila prošnja za brezplačno pomoč naslovljena neposredno na predsednika sodišča, jo bo ta vsekakor naslovil na Službo za brezplačno pravno pomoč. Služba bo o prošnji odločala in izdala odločbo.

V kolikor pa se vprašanje nanaša na to ali Služba za brezplačno pravno pomoč obvešča sodišče, ki vodi postopek, v katerem prosilec nastopa kot stranka pa dodajam, da se odločba, s katero pristojni organ odloči o prošnji za brezplačno pravno pomoč, vroči tudi pristojnemu sodišču, pred katerim teče postopek, če je ta že v teku.

Če je bila brezplačna pravna pomoč upravičencu dodeljena že pred začetkom sodnega postopka, pa je dolžnost upravičenca, da z odločbo o dodelitvi brezplačne pravne pomoči seznani pristojno sodišče.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj