Na vsebino

Darilna pogodba za kmetijsko zemljišče

Bralca zanima ali lahko svojemu vnuku podari nepremičnino, ki v naravi predstavlja pašnik?

Odvetnik odgovarja

Odgovor je pritrdilen. Svojemu vnuku vsekakor lahko podarite nepremičnino, ki v naravi predstavlja pašnik, vendar pa je pri tem potrebno upoštevati nekaj posebnih določil. Še posebej če je morebiti nepremičnina, ki jo želite podariti del zaščitene kmetije.

Promet s kmetijskimi zemljišči je še posebej reguliran z Zakonom o kmetijskih zemljiščih (ZKZ), ki uzakonjuje določena pravila in omejitve pri prometu s kmetijskimi zemljišči.

ZKZ v 17.a členu določa, da se darilna pogodba katere predmet je kmetijsko zemljišče, lahko sklene tudi z vnukom.

Če je nepremičnina del zaščitene kmetije je potrebno upoštevati 18. člen ZKZ, ki določa posebne pogoje pod katerimi se lahko deli zaščitena kmetija.

V kolikor gre za zaščiteno kmetijo je potrebno na upravni enoti oddati vlogo za odobritev pravnega posla. Upravna enota preveri ali so res izpolnjeni pogoji in pravni posel odobri ali pa zavrne. Pravnomočna odobritev pravnega posla je pogoj za vpis v zemljiško knjigo.

V kolikor pa ne gre za nepremičnino, ki je del zaščitene kmetije, se na upravni enoti odda vlogo za izdajo sklepa o tem, da odobritev pravnega posla ni potrebna. Tudi v tem primeru je sklep upravne enote pogoj za vpis v zemljiško knjigo.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj