Na vsebino

Delodajalec ni izplačal celotne plače

Sem zaposlen. V pogodbi o zaposlitvi je določeno, da se plača izplača najkasneje do 15. dne v mesecu. Delodajalec že prejšnji mesec ni izplačal celotne plače, tudi ta mesec je nakazal samo polovico plače. Ali lahko zoper njega vložim tožbo?

Odvetnik odgovarja

Izplačilo plače za opravljeno delo je ena temeljnih obveznosti delodajalca. V kolikor delodajalec svojih obveznosti ne izpolnjuje lahko zoper njega zahtevate sodno varstvo.

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa kakšni so pogoji za uveljavljanje sodnega varstva. V primeru denarnih zahtevkov delavca zoper delodajalca dopušča možnost neposrednega uveljavljanja pravic pred sodiščem. V vseh ostalih primerih je potrebno najprej delodajalca pisno pozvati na odpravo kršitev iz delovnega razmerja oziroma na izpolnitev obveznosti. Tožbo je potrebno vložiti na pristojno delovno in socialno sodišče, ki bo odločalo o zahtevku in seveda zahtevek utemeljiti in predložiti vsa potrebna dokazila.

V kolikor vam je delodajalec vročil obračun prejemkov iz delovnega razmerja (plačilno listo) lahko namesto vložitve tožbe zoper delodajalca predlagate izvršbo. Zakon o izvršbi in zavarovanju (ZIZ) namreč določa, da je obračun plač verodostojna listina. Izvršbo vložite za neplačani del osebnega dohodka in sodišče bo izdalo sklep o izvršbi. Če bo delodajalec zoper njega podal ugovor se bo postopek nadaljeval pred delovnim in socialnim sodiščem.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
1410
2010
2113
2218
2310
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj