Na vsebino

Domneva očetovstva

Rodila sem otroka. Ko sem prejela rojstni list je bil kot oče otroka vpisan moj bivši mož s katerim pred tem nisem živela že več let in sva se ločila. Kako je to možno in kaj lahko naredim?

Odvetnik odgovarja

Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR) uzakonja domnevo očetovstva. Zakon v 86. členu določa, da se za očeta otroka, ki je rojen v zakonski zvezi ali 300 dni po prenehanju zakonske zveze šteje mož otrokove matere. V vašem primeru je očitno prišlo do rojstva otroka bodisi, ko ste bili formalno še v zakonski zvezi ali pa 300 dni po prenehanju torej po razvezi.

Zaradi opisanega je državni organ kot očeta vpisal vašega sedaj že bivšega zakonca. Vendar pa je opisano rešljivo. Zakon namreč daje možnost izpodbijanja te domneve. Zakon v 97. členu določa, da lahko mati to domnevo izpodbija. Potrebno je vložiti tožbo in domnevo izpodbiti.

Pri tem pa je potrebo paziti na rok za vložitev tožbe. Zakon določa, da mora biti tožba vložena v roku enega leta po rojstvu otroka.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj