Na vsebino

Izpodbijanje očetovstva

Bralec je zapisal, da dvomi, da je oče otroka. Zanima ga ali je možno in na kakšen način izpodbijati očetovstvo?

Vprašanje smo posredovali odvetniku Kristjanu Žalcu, preverimo, kaj je zapisal.

Odvetnik odgovarja

Tematika priznanja in izpodbijanja očetovstva je urejena v Družinskem zakoniku (DZ), ki podrobno določa kdo in v kakšnih rokih lahko izpodbija očetovstvo.

DZ v 128. členu določa, da tisti, ki velja za otrokovega očeta, lahko izpodbija očetovstvo otroka, če dvomi, da je otrok njegov. Tožbo mora vložiti v enem letu od tedaj, ko je izvedel za okoliščine, ki vzbujajo dvom, da je otrok njegov.

DZ sicer govori o tožbi, vendar pa se postopki ne vodijo več po pravilih pravdnega postopka, ampak se postopek sedaj vodi kot nepravdni postopek skladno s pravili Zakona o nepravdnem postopku (ZNP-1).

Bistveno je tudi, da je potrebno tožbo (sedaj predlog) za izpodbijanje očetovstva vložiti v roku 1 leta od trenutka, ko je bralec izvedel za okoliščine, ki bi vzbujale dvom v njegovo očetovstvo. V primeru zamude tega roka, izpodbijanje očetovstva ni več možno.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj