Na vsebino

Izrekanje kazni na parkirišču bloka

Bralec stanuje na ulici kjer so parkirna mesta zarisana na zasebnem zemljišču, v lasti lastnikov stanovanj. Med zarisanimi parkirnimi prostori so zarisana tudi parkirna mesta za invalide. Redarji Medobčinskega inšpektorata so vozniku, ki je parkiral na mestu za invalide izdali obvestilo o storjenem prekršku (kršitev 17. točke 4. odstavka 65. člena ZPrCP, storjen prekršek po 7. odstavku 65. člena ZPrCP).

Bralca zanima ali lahko redarji izdajajo obvestila o prekršku na zasebnem zemljišču v lasti lastnikov stanovanj? Kaj storiti v primeru izdaje takega obvestila?

Odvetnik odgovarja

Bralec dejansko ne pojasni ali so parkirišča pred blokom lastniška ali pa na njih obstaja samo solastninska pravica, ki je vpisana v korist vsakokratnega lastnika posameznega stanovanja v bloku, kar lahko pomeni bistveno razliko.

Dejstvo je, da v določenih primerih Medobčinski redarji lahko in imajo pristojnosti za ukrepanje tudi na »zasebnih površinah«. O tem obstaja tudi številna sodna praksa. Pri tem je potrebno razumeti, da zgolj dejstvo, da neka prometna površina poteka po zasebnem zemljišču to avtomatsko še ne pomeni, da Občinski redarji ali celo Policija nimajo pristojnosti. Takšen površine, ki so v zasebni lasti in po katerih se odvija javni promet so tako imenovane nekategorizirane ceste skladno z Zakonom o cestah (ZCes-2). ZCes-2 določa, da je na nekategorizirani cesti, ki se uporablja za javni cestni promet, promet dovoljen le na način in pod pogoji, kot jih določijo lastniki ali od njih pooblaščeni upravljavci teh prometnih površin.

Torej so lastniki parkirišč tisti, ki smejo in lahko omejijo uporabo zasebnega zemljišča izključno za lastne potrebe. Opisano naredijo bodisi z prometno signalizacijo ali pa fizično (rampe in podobno). Če pa lastnik tega ne naredi in tako dejansko dopusti, da je prometna površina dostopna vsem udeležencem cestnega prometa se lahko takšna površina smatra za nekategorizirano površino, ki se uporablja za javni cestni promet, pristojnost nadzora nad slednjimi površinami pa imajo tako policisti kot tudi občinski redarji.

V kolikor se z izdanimi odločbami redarjev bralec ne strinja lahko ravna skladno s pravnim poukom navedenim na samem obvestilu o prekršku.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj