Na vsebino

Izročanje in hranjenje računov

Državni zbor je sprejel novelo Zakona o davčnem o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR), ki ponovno uvaja obvezno izročanje računov kupcu za kupljeno blago ali opravljeno storitev pri gotovinskem poslovanju. Pri tem določa novo obveznost in novo globo za kupca.

Odvetnik odgovarja

Januarja 2016 je bil v Sloveniji uveden sistem davčnega potrjevanja računov pri gotovinskem poslovanju. Določeno je bilo, da mora davčni zavezanec za prodano blago oz. opravljeno storitev izročiti račun kupcu, ta pa ga mora zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. Ta obveznost je bila leta 2022 ukinjena oziroma je bilo določeno, da mora zavezanec račun izdati v papirnati obliki pa ga je moral izročiti samo na zahtevo kupca.

Z novelo se, pri gotovinskem poslovanju, ponovno uzakonja obvezno izročanje računa kupcu.

Z novelo zakona je spremenjena oblika v kateri so mora račun izročiti. Zavezanec sedaj lahko kupcu ali prejemniku storitve račun izroči v papirni obliki ali v elektronski obliki (npr. poslati preko elektronske pošte, aplikacije ali podobno.)

Novela nalaga dolžnosti tudi kupcu oziroma prejemniku storitve. Le ta mora izročeni račun prevzeti in ga zadržati neposredno ob odhodu iz poslovnega prostora zavezanca in ga na zahtevo pristojnega inšpektorja tudi pokazati le temu.

Novela po novem določa tudi globo za kupca ali prejemnika storitev, če ne prevzame in zadrži računa neposredno po odhodu iz poslovnega prostora oziroma ga na zahtevo ne predloži pooblaščeni osebi. Gre za prekršek, za katerega je določena globa v višini 40 EUR.

Globe določene za pravne osebe in samostojne podjetnike, ki ne izročijo računa kupcu so mnogo višje in znašajo:

  • od 5.000 do 75.000 EUR za pravno osebo,
  • od 1.500 do 25.000 EUR za samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost.

Kaznuje pa se tudi odgovorna oseba prej navedenih pravnih oseb, samostojnih podjetnikov ali posameznikov ki samostojno opravljajo dejavnost in sicer z globo v višini od 800 do 5.000 EUR.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj