Na vsebino

Izvšba na denarno socialno pomoč

Sem v izvršbi oziroma imam rubež na bančni račun. Prejemam denarno socialno pomoč.

Opazil sem, da mi je banka odtegnila to pomoč in jo nakazala upniku. Ali je to pravilno, ker sem slišal, da denarne pomoči ni mogoče rubiti?

Odvetnik odgovarja

Zakon o izvršbi in zavarovanju (ZIZ) določa izvršilna sredstva in tudi omejitve izvršbe. V 101. členu je določeno kateri prejemi dolžnika so izvzeti iz izvršbe. Med njimi je tudi denarna socialna pomoč in na njih upnik ne more poseči. Opisano pomeni, da banka načeloma ne more in ne sme te prejemke zarubiti in prenakazati upniku.

Obstaja pa izjema od tega pravila, ki je določena v 137. členu ZIZ. Ta člen namreč določa, da lahko organizacija za plačilni promet (banka) na denarna sredstva, ki jih ima dolžnik pri organizaciji za plačilni promet iz naslova prejemkov, ki so izvzeti iz izvršbe oziroma je izvršba nanje omejena, poseže po poteku enega meseca od priliva. Opisano dejansko pomeni, da je denarna socialna pomoč »varovana« samo v tekočem mesecu v katerem predstavlja priliv na bančni račun. Po preteku enega meseca od nakazila pa denarna socialna pomoč ni več izvzeta iz izvršbe in dejansko predstavlja prihranke, ki jih banka lahko in celo mora rubiti in nakazati upniku.

Glede na opisano je verjetno prišlo do situacije, ko denarna socialna pomoč ni bila rubljena v mesecu priliva, ampak po preteku enega meseca od priliva in je pomenila prihranek. V takem primeru je bil postopek banke pravilen.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj