Na vsebino

Kaj je paricijski rok?

Bralec je prejel sodbo s katero mu je naloženo plačilo stroškov postopka. V delu je zapisano, da bo dolgoval tudi zamudne obresti, ki pričnejo teči »…po poteku paricijskega roka«. Zanima ga kaj je paricijski rok?

Odvetnik odgovarja

Paricijski rok je rok za prostovoljno izpolnitev obveznosti.

V vsaki sodbi oziroma tudi sklepu, s katerim se naloži kakšna dajatev, je potrebno določiti tudi rok, v katerem se mora izpolniti. Če ni s kakšnim posebnim predpisom določeno drugače, je rok za izpolnitev dajatev 15 dni, za dajatve, ki niso denarne pa se lahko določi tudi krajši rok.

Bistvo tega izpolnitvenega roka je dejansko v tem, da dolžnik dobi rok v katerem lahko izpolni svojo obveznost prostovoljno. Upnik v tem času ne more zahtevati prisilne izterjave, torej ne more vložiti izvršbe.

Pri odločitvi o stroških pa poleg vsega prej opisanega pomeni tudi, da dolžnik ni v zamudi s plačilom stroškov in mu ne tečejo zakonske zamudne obresti. Po poteku paricijskega roka lahko upnik zahteva prisilno izvršitev sodne odločbe, torej vloži izvršbo, hkrati pa je dolžnik tudi v zamudi s plačilom in so pričele teči zakonske zamudne obresti, ki tečejo od poteka roka do plačila.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj