Na vsebino

Kako je s pooblastilom?

Bralec navaja, da so solastniki nepremičnine ugotovili, da se katastrsko in zemljiško stanje ne ujemata. Ker tretja oseba uživa njihovo premoženje, je po navedbah bralca, potreben popravek. Zanima ga ali zadostuje 50% soglasje od solastnikov in ali zadostuje, da je pooblastilo overjeno na upravni enoti ali mora biti notarsko overjeno?

Odvetnik odgovarja

Stvarnopravni zakonik (SPZ) določa, da je za vse posle v zvezi z rednim upravljanjem potrebno soglasje solastnikov, katerih idealni deleži predstavljajo več kot polovico njene vrednosti. Glede na opisano morajo s posli rednega upravljanja soglašati solastniki katerih solastninska pravica predstavlja najmanj 51%. SPZ pri tem določa, da so posli rednega upravljanja posli, ki so potrebni za obratovanje in vzdrževanje stvari za doseganje njenega namena. Ker bralec ni navedel v kakšnem postopku se bo izvedel popravek težko povem ali je dovolj večinsko soglasje solastnikov. V določenih primerih se lahko popravki izvedejo samo v sodnih ali upravnih postopkih v katerih pa morajo solastniki nastopati enotno, torej vsi skupaj.

Tudi glede overitve pooblastila ne morem podati konkretnega odgovora, saj ne vem kdo naj bi pooblastil koga in za kaj. Načeloma pooblastil ene osebe drugi za urejanje določenih postopkov ni potrebno overjati.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj