Na vsebino

Katera občina dobi davek od iger na srečo?

Bralec je poslal dokaj zanimivo vprašanje. Objavljam ga v celoti : »Recimo, da sem zadel glavni dobitek na loteriji. Živim v črnomaljski občini. Ali obstaja možnost, da se preselim v semiško in spremenim naslov stalnega bivališča in potem akontacijo dohodnine plačam v semiški občini? Se gleda na stalno bivališče tistega, ki zadane v času žrebanja lota ali v času, ko pride po dobitek?«

Odvetnik odgovarja

Najprej moram bralca opozoriti, da se ne plačuje akontacije dohodnine na dobljeni dobitek na loteriji. Davek v višini 15% od zneska dobljenega na loteriji je dokončni davek, ki ga izračuna, odtegne in plača prireditelj klasične igre na srečo z davčnim odtegljajem, kar je določeno v Zakonu o davku na dobitke pri klasičnih igrah na srečo (ZDDKIS). Bralcu ne bo potrebno plačati ničesar več. V skladu z določilom 4. točke 1. odstavka 19. člena Zakon o dohodnini (ZDoh-2) se dobitki, od iger na srečo po zakonu, ki ureja igre na srečo, ne štejejo v dohodke posameznika od katerega bi moral le ta plačati dohodnino.

ZDDKIS določa, da prihodek od davka na dobitke pripada proračunu občine, v kateri ima davčni zavezanec stalno prebivališče. Pri tem ZDDKIS ne določa po katerem trenutku se odloča kateri občini pripada davek, ali občini kjer je občan imel prijavljeno stalno prebivališče v času zadetka ali v času izplačila dobička. Vendar pa je do odgovora mogoče priti upoštevaje določila samega ZDDKIS. Le ta v 2. členu določa, da se za potrebe tega zakona šteje, da je dobitek pridobljen na dan, ko je izplačan ali kako drugače dan na razpolago dobitniku. Po mojem mnenju je tako prvi ključni element dan izplačila dobitka. Opisano potrdi ZDDKIS v 7. členu v katerem določa, da davek na dobitke izračuna in odtegne od vsakega posameznega dobitka prireditelj klasične igre na srečo na dan izplačila dobitka, plača pa najpozneje prvi delovni dan po izplačilu dobitka.

Glede na opisano je po mojem mnenju tako odločilnega pomena kraj stalnega prebivališča dobitnika v času izplačila dobitka. Glede na ZZDKIS bo namreč dobitnik prišel na loterijo po dobitek in v tem trenutku bo dobitek izplačan in bo nastala obveznost plačila davka, ki bo odtegnjen in izplačan občini v kateri ima dobitnik prijavljeno stalno prebivališče.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj