Na vsebino

Kazenski postopek in zasebna tožba

Bralca zanima kaj pomeni, da se kaznivo dejanje preganja na zasebno tožbo. Na policijski postaji je namreč prijavil kaznivo dejanje, a so ga policisti opozorili, da se le to preganja na zasebno tožbo.

Odvetnik odgovarja

Kazenski zakonik (KZ-1) določa, da se nekatera kazniva dejanja preganjajo po uradni dolžnosti, na predlog in na zasebno tožbo.

Preganjanje kaznivega dejanja na zasebno tožbo pomeni, da je oškodovani tisti, ki se odloči ali bo pričel s postopkom zoper storilca, vložil tožbo, predlagal dokaze in aktivno sodeloval na obravnavah.

Oškodovani je tisti, ki mora ( v kolikor želi pregon) v določenem roku pred pristojnim sodiščem vložiti zasebno tožbo z vsemi sestavinami, kot jih določa Zakon o kazenskem postopku in sicer ime in priimek obdolženca, opis kaznivega dejanja in njegovo zakonsko označbo, predlog, kateri dokazi naj se izvedejo na glavni obravnavi, predlog, da se obdolženec spozna za krivega in obsodi po zakonu ter obrazložitev. V obrazložitvi je potrebno navesti katera dejstva in dokazi utemeljujejo sum, da je obdolženec storil kaznivo dejanje, ki je predmet obtožbe oziroma zasebne tožbe. Oškodovani je nato tisti, ki mora v postopku dokazovati, da so izpolnjeni vsi elementi kaznivega dejanja in da je določena oseba storila kaznivo dejanje.

Poenostavljeni bi lahko rekli, da gre za podobno situacijo, kot je vložitev tožbe pred civilnimi sodišči, s to razliko, da se v kazenskem postopku predlaga oziroma zasleduje kaznovanje storilca s kaznijo, ki jo je moč izreči na podlagi KZ-1.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj