Na vsebino

Kaznovalni nalog

Udeležen sem bil v pretepu. Prejel sem sodbo sodišča z napisom kaznovalni nalog v katerem mi je določena pogojna kazen. Zanima me ali je to pravilno saj na sodišče nisem bil vabljen in nisem bil v postopku?

Odvetnik odgovarja

Domov ste očitno prejeli kaznovalni nalog, ki ga izdajo Okrajna sodišča na predlog tožilca. Gre za poseben postopke, ko tožilec ob vložitvi obtožnega predloga predlaga izdajo kaznovalnega naloga. To pomeni, da v kolikor se sodišče strinja z vsebino predlog in predlagano kaznijo izreče kaznovalni nalog brez, da bi opravilo glavno obravnavo. S procesnega vidika je takšno ravnanje sodišča pravilno, saj ima za to podlago v Zakonu o kazenskem postopku.

Vsebinsko se ne morem opredeliti do samega kaznovalnega naloga, saj bi za to moral pregledati listine spisa. Vsekakor pa imate možnost ugovora zoper kaznovalni nalog.

V roku 8 dni od prejema kaznovalnega naloga lahko na sodišče, ki ga je izdalo vložite ugovor zoper kaznovalni nalog. Ugovor mora obsegati navedbo sodbe s katero je bil kaznovalni nalog izdan. Posebne obrazložitve ta ugovor ne potrebuje.

Če bo sodišče ugovoru ugodilo se bo odvil »redni« sodni postopek z izvedbo glavne obravnave na kateri boste lahko podali svoj zagovor, predlagali dokaze (če jih ne boste že v ugovoru), ki naj se izvedejo, sodišče pa bo izvedlo tudi druge dokaze, ki so potrebni za izdajo sodbe.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

    
32
46
55
68
79
811
95
11
18
23
24
25
26
28
30
31
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj