Na vsebino

Kot porok sem prejel sklep o izvršbi ...

Pred leti sem šel za poroka prijatelju, ki je najemal kredit. Podpisal sem pogodbo. Prejel sem sklep o izvršbi v katerem me banka terja za plačilo obveznosti skupaj s prijateljem. Kako lahko terja mene, če pa sem samo porok?

Odvetnik odgovarja

Za podroben odgovor bi moral preučiti tako sklep o izvršbi, kakor tudi poroštveno izjavo, ki ste jo podpisal. Poroštvo pri nas ureja Obligacijski zakonik (OZ) le ta določa, da se lahko porok zaveže samo s pisno izjavo in samo do višine dolžnikove obveznosti. Lahko pa se dogovori tudi za manjši obseg.

Za odgovor na vaše vprašanje bi bilo bistveno ugotoviti ali ste se zavezali kot subsidiarni porok ali pa kot porok in plačnik. Bistvena razlika je v tem, da v kolikor ste subsidiarni porok potem lahko upnik zahteva od vas plačilo samo, če glavni dolžnik ne izpolni obveznosti v roku, ki je določen v pisni zahtevi.

Pri situaciji ko se zavežete kot porok in plačnik pa je zaveza poroka hujša. Porok odgovarja enako kot glavni dolžnik in to za celo obveznost. V takšnem primeru lahko upnik zahteva izpolnitev obveznosti bodisi od glavnega dolžnika bodisi od poroka, ali pa od obeh hkrati.

Glede na vaš opis in na to, da ste se zavezal banki lahko sklepam, da ste se zavezal kot porok in plačnik. Opisano pa daje banki pravico, da terja plačilo od vas in od dolžnika skupaj. Očitno vaš prijatelj ni plačeval kredita in je v plačilo zapadel neplačani del kredita. Banke pa s kreditojemalci običajno sklepajo pogodbe v katerih je določeno, da v primeru neplačila določenega števila obrokov, zapade v plačilo ves neodplačani del kredita.

Glede na to, da je bil izdan sklep o izvršbi bo po njegovi pravnomočnosti prišlo do prisilnega plačila kredita tudi iz vašega premoženja. Če bo dejansko prišlo do tega, da boste odplačeval dolg vašega prijatelja, lahko nato od njega zahtevate da vam povrne vse, kar ste zanj plačali in tudi obresti od dneva plačila naprej.

Kristjan Žalec, odvetnik

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj