Na vsebino

Najemnik ne plačuje najemnine

Sem najemodajalec in oddajam hišo. Najemnik en mesec ni plačal najemnine že dva meseca pa ni plačal dogovorjenih stroškov. Ali ga lahko napodim iz hiše in razdrem pogodbo?

Odvetnik odgovarja

Najemnika, ki sicer krši pogodbena določila ne morete kar »vreči« iz hiše. Če bi recimo na silo najemnika odstranili iz hiše ali pa v času njegove odsotnosti zamenjali ključavnice na hiši bi to pomenilo motenje posesti. Najemnik bi zoper vas lahko vložil tožbo in menim, da bi z njo celo uspel.

Sicer ne vem kakšno pogodbo imata sklenjeno ampak je vsekakor potrebno upoštevati določila Stanovanjskega zakona (SZ-1). Njegove določbe so obvezujoče in jih ni mogoče spreminjati.

SZ-1 v 103. členu določa krivdne razloge za odpoved pogodbe. Med njimi je tudi 4. točka 1. odstavka 103. člena, ki kot razlog za odpoved pogodbe določa tudi situacijo ko najemnik ne plača najemnine ali stroškov, ki se plačujejo poleg najemnine, v roku, ki ga določa najemna pogodba, če ta rok ni določen pa v 60 dneh od prejema računa.

Glede na vaše pisanje so roki za plačilo že potekli. SZ-1 zato določa poseben postopke odpoved pogodbe, ki se lahko zahteva sodno. Najemnika morate najprej pisno opozoriti na kršitev in način odprave odpovednega razloga ter mu pustiti primeren rok za odpravo odpovednega razloga. Rok za odpravo odpovednega razloga ne sme biti krajši od 15 dni.

Če najemnik razloga ne odpravi lahko na sodišču zahtevate, da se odpove najemna pogodba in najemniku naloži izpraznitev stanovanja. Poleg opisanega pa vam seveda najemnik še vedno dolguje in vam je dolžan plačati vse zapadle najemnine in stroške.

Kristjan Žalec, odvetnik

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj