Na vsebino

Nasprotna tožba

Zoper dolžnika sem sam vložil tožbo na plačilo denarja, ki mi ga je bil dolžan. Sedaj pa sem od sodišča prejel odgovor na tožbo in nasprotno tožbo. Kaj to pomeni? Ali prav razumem, da sedaj on toži mene?

Odvetnik odgovarja

Zadevo popolnoma pravilno razumete, dejansko se oseba brani pred vašo tožbo in hkrati vlaga nasprotno tožbo s katero nekaj zahteva od vas. Institut nasprotne tožbe je urejen v Zakonu o pravdnem postopku, ki določa, da lahko tožena stranka do konca glavne obravnave pred sodiščem, pri istem sodišču vloži nasprotno tožbo:

1. če je zahtevek nasprotne tožbe v zvezi s tožbenim zahtevkom ali

2. če se zahtevek tožbe in zahtevek nasprotne tožbe lahko pobotata ali

3. če se z nasprotno tožbo zahteva ugotovitev kakšne pravice ali pravnega razmerja, od katerih obstoja ali neobstoja je v celoti ali deloma odvisna odločba o tožbenem zahtevku.

Sodišče dejansko vodi sedaj dva postopka. Enega po vaši tožbi in drugega po tožbi vašega dolžnika zoper vas. Očitno je, da so izpolnjene predpostavke, ki so zgoraj naštete. Sodišče bo tako odločilo o vašem in o nasprotnem zahtevku in če bo ugodilo obema in če bo tako predlagala ena izmed strank, ju bo lahko tudi pobotalo in naložilo enemu izmed vas, da plača razliko.

Sodišče bo verjetno postopka združilo, lahko pa tudi ne. Vsekakor pa je smotrno, da v kolikor so v obeh pravdah večinoma predlagani isti dokazi, da sami predlagate združitev pravd in tako hitreje dosežete izdajo sodbe.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj