Na vsebino

Obdavčitev nepremičnine v tujini

Bralka navaja, da ima slovensko državljanstvo. Pred 3 leti je kupila hiško na Hrvaškem v kateri živi. Med nakupom sem spraševala in dobila odgovor da Sloveniji ni dolžna plačevati davka. Sedaj pa je nekje prebrala, da morala v Sloveniji prijaviti nakup nepremičnine in plačati davek. Zanima jo ali je to res?

Odvetnik odgovarja

Bralka sicer ne navaja na plačilo katerega davka se njeno vprašanje nanaša. Torej ali na obdavčitev premoženja, morebitno oddajanje v najem ali kaj drugega. Odgovor tako podajam zgolj hipotetično in predlagam, da konkreten odgovor bralka poišče kar pri finančnem uradu.

Pri pregledu aktualne zakonodaje je jasno, da nakup nepremičnine v tujini ni potrebno prijaviti slovenskim davčnim organom. V koliko pa bi bralka iz te nepremičnine npr. z oddajanjem v najem ali kako drugače pridobivala dohodek, pa je le tega potrebno prijaviti v Sloveniji in plačati dohodnino.

Tudi v primeru, da bi prodajalka prodala nepremičnino na hrvaškem je potrebno prihodek iz tega pravnega posla prijaviti v Sloveniji in plačati morebiten davek od dobička pri odsvojitvi nepremičnine.

V kolikor pa bralka nepremičnino uporablja zase in je iz nje ne pridobiva nobenega dohodka, pa bo davke vezane na lastništvo nepremičnine plačala samo na Hrvaškem.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj