Na vsebino

Oddaljenost objekta od služnostne poti

Bralka je poslala sledeč opis stanja.

Preko sosednje parcele, ki je zazidljiva, poteka služnostna pot do bralkine parcele, ki je hkrati edini dostop do njene hiše in je služnost tudi vpisana v zemljiško knjigo. Sosed namerava parcelo pozidati in bralko zanima, ali je s kakšnim predpisom objavljeno, koliko mora biti nova stavba oddaljena od služnostne in koliko stran od služnostne poti lahko zida.

Odvetnik odgovarja

Menim, da predpisa, ki bi določal koliko stran od služnostne poti lahko nekdo postavi objekt ni, vsaj ne na zakonski ravni. Možno bi bilo, da bi določene občine sprejele takšne prostorske akte, kar pa bi bilo potrebno preveriti v vsaki občini posebej.

V konkretnem primeru bi bilo potrebno ločiti dve situaciji. V primeru, da je služnostna pot, ki je vpisana v zemljiško knjigo dejansko urejena tako, da v naravi pomeni eno nepremično z svojo lastno parcelno številko, je potem potrebno upoštevati odmike od parcelnih meja, ki pa se seveda lahko močno zmanjšajo, v kolikor je ista oseba lastnik zazidljive nepremičnine in služnostne poti.

V kolikor pravilno razumem bralkino vprašanje, ima le a urejeno služnostno pravico, ki je vpisana v zemljiško knjigo in očitno služnostna pot ni samostojna nepremičnina. Glede na opisano bralko dejansko varuje Stvarnopravni zakonik (SPZ). Skladno s SPZ mora lastnik služečega zemljišča imetniku služnosti omogočiti, da služnost izvršuje na način kot je vpisana v zemljiški knjigi. Pri tem imetnika služnosti ne sme motiti pri izvrševanju služnosti ali mu preprečevati izvrševanje služnosti. Opisano dejansko pomeni, da lahko sosed postavi objekt v taki oddaljenosti od služnostne poti, da s tem ne onemogoča, ovira ali preprečuje izvrševanje služnosti.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj