Na vsebino

Odloženi pregon

Bralec navaja, da je dobil vabilo tožilstva na narok za odloženi pregon. Zanima ga kaj to pomeni in kaj sledi?

Odvetnik odgovarja

Ker bralec ni navedel ali je na narok vabljen kot osumljeni ali kot oškodovani ne morem podrobneje odgovoriti na vprašanje in podajam odgovor na splošni ravni.

Odloženi pregon pomeni poseben postopke izvensodnega reševanja kazenskih zadev. Kadar državni tožilec, po prejemu ovadbe oceni, da kazenski pregon ni potreben, če bo osumljenec po njegovih navodilih zmanjšal ali odpravil škodljive posledice svojega dejanja, pogojno odloži kazenski pregon.

V tem primeru državni tožilec, ob soglasju oškodovanca, ponudi osumljencu možnost, da izpolni določene naloge. Za izvedbo postopka morajo biti izpolnjeni določeni pogoji in morata s takšnim postopkom soglašati oškodovanec in osumljeni.

Oba prejmeta vabilo k udeležbi na naroku in če oba soglašata s tem, se izvede narok. Na tem naroku državni tožilec naloži osumljenemu opravo določene naloge in rok v kateri mora biti opravljena in tožilstvu predloženo potrdilo o opravi naloge. Pri izbiri naloge lahko tožilec upošteva tudi predlog oškodovanca. Če se osumljenec z nalogo strinja, državni tožilec izda sklep, v katerem določi nalogo in rok za njeno izpolnitev.

Če osumljeni pravočasno predloži dokazilo o izpolnitvi naloge, tožilec kazensko ovadbo s sklepom zavrže in je zadeva s tem končana. Osumljenec velja za nekaznovanega, ne vpiše se v kazensko evidenco in ne nosi drugih stroškov.

Če osumljenec ne izpolni naloge, državni tožilec zoper njega sproži kazenski pregon pred sodiščem, ki nato odloča o krivdi osumljenega.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj