Na vsebino

Odprava neskladnosti po ZVPot-1

Predmetni prispevek je nadaljevanje prikaza novostim, ki jih potrošnikom prinaša nov Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot-1), ki se bo uporabljal od 26.1.2023 dalje. Tokrat predstavljam nekaj pomembnih novosti glede uveljavljanja zahtevkov v primeru stvarne napake blaga ali druge neskladnosti.

Odvetnik odgovarja

Novi ZVPot-1 uporablja izraz neskladno blago in določa, da prodajalec dobavi potrošniku blago, ki izpolnjuje zahteve iz 72., 73. in 74. člena ZVPot-1, kadar je to primerno, ter odgovarja za neskladnosti, ki jih je imelo blago v času dobav. Blago se šteje za neskladno če nima lastnosti določenih v prej členih 72, 73 in 74.

Za nakupe oziroma prodajne pogodbe, ki bodo sklenjene do vključno 25. januarja 2023, bo še vedno veljalo, da lahko potrošnik prosto izbira med tem, ali bo zahteval popravilo, menjavo izdelka, sorazmerno znižanje ali vračilo celotne kupnine.

Po začetku uporabe ZVPot-1 (od vključno 26. januarja 2023 dalje) bo uveljavljanje pravic drugačno. Novi ZVPot-1 uzakonjuje in določa vrstni red uveljavljanja zahtevkov in potrošnik dejansko ne bo mogel več izbirati kateri zahtevek bo uveljavljal.

Po novem bo potrošnik lahko od prodajalca najprej zahteval popravilo ali zamenjavo blaga z novim in brezhibnim blagom. Izbira ni mogoče samo če:

– je izpolnitev izbranega jamčevalnega zahtevka nemogoča ali

– izpolnitev izbranega jamčevalnega zahtevka predstavlja nesorazmerne stroške za prodajalca v primerjavi z drugim jamčevalnim zahtevkom ob upoštevanju vseh okoliščin, ki jih zakon primeroma našteva ko zlasti vrednost, ki bi jo imelo blago, če ne bi bilo neskladno, pomen neskladnosti in možnost, da bi se potrošniku brez znatnih nevšečnosti zagotovil drug jamčevalni zahtevek.

Morebitni zahtevek potrošnika na znižanje kupnine ali odstop od pogodbe pa bo mogoč šele če:

– prodajalec ni popravil ali zamenjal blaga ali, kadar je to ustrezno, ni končal popravila ali izvedel zamenjave blaga v skladu z ZVPot-1, oziroma je zavrnil potrošnikov jamčevalni zahtevek za vzpostavitev skladnosti blaga v skladu z določbami ZVPot-1;

– neskladnost obstaja, čeprav je prodajalec poskušal vzpostaviti skladnost;

– je narava neskladnosti tako resna, da upravičuje takojšnje sorazmerno znižanje kupnine ali odstop od prodajne pogodbe, ali

– je prodajalec izjavil ali pa je iz okoliščin očitno, da prodajalec ne bo vzpostavil skladnosti blaga v razumnem roku ali brez znatnih nevšečnosti za potrošnika.

Ne glede na prejo opisane pogoje pa lahko potrošnik takoj odstopi od pogodbe in zahteva vračilo plačanega zneska če se neskladnost pojavi v manj kot 30 dneh od dobave blaga.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj