Na vsebino

Odškodnina zaradi smrti bližnjega

V nesreči je umrl moj mož. Ali lahko zahtevam odškodnino zaradi njegove smrti, ki jo je povzročil tretji? Ali lahko odškodnino zahtevajo tudi otroci?

Odvetnik odgovarja

Obligacijski zakonik (OZ) določa tudi odškodnino za primer smrti. OZ določa odškodnino za materialno in nematerialno škodo zaradi smrti osebe.

OZ določa, da mora tisti, ki je povzročil smrt povrniti običajne stroške za njegov pogreb. Seveda pa lahko zahtevate tudi povrnitev drugih stroškov, ki so morebiti nastali zaradi predhodnega zdravljenja.

OZ določa tudi, da oškodovancu (vam in otrokom) pripada pravična odškodnina če okoliščine primera, zlasti pa stopnja bolečin in strahu ter njihovo trajanje to opravičujejo. Ravno od prej opisanega pogoja je odvisna ne samo upravičenost do odškodnine ampak tudi njena višina, ki se presoja glede na osebne okoliščine, čas trajanja zakonske zveze, starosti otrok in drugih okoliščin. Glede na sodno prakso pa so primeri, ko preživeli zakonec in otroci ne bi dobili odškodnine redki.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj