Na vsebino

Opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi

Bralec navaja, da so na delu imeli burno razpravo glede opravljanja dela. V razpravi je nadrejenemu nehote povedal tudi nekaj grdih besed. Čez en teden je dobil opozorilo pred redno odpovedjo iz krivdnega razloga. Zanima ga ali ga lahko odpustijo? Kaj dejansko pomeni to opozorilo? Ali se lahko pritoži zoper to opozorilo?

Odvetnik odgovarja

Bralec je očitno prejel prejeli pisno opozorilo pred redno odpovedjo iz krivdnega razloga. Zakonito in utemeljeno predhodno pisno opozorilo delavcu je pogoj za zakonitost redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga. Samo opozorilo še ne pomeni, da bralca lahko odpustijo samo zaradi ene kršitve. Pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga, mora delodajalec najprej pisno opozoriti delavca na izpolnjevanje obveznosti in možnost odpovedi, če bo delavec ponovno kršil pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja v roku enega leta od prejema opozorila, razen če kolektivna pogodba na ravni dejavnosti ne določa drugačnega roka, vendar ne več kot dve leti.

Če bi bralec v tem času ponovno kršil pogodbene obveznosti ali druge obveznosti iz delovnega razmerja in bi bila ta kršitev tako huda, da bi onemogočala nadaljevanje dela pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi, lahko delodajalec redno odpove pogodbo o zaposlitvi iz krivdnega razloga. Vendar pa vsaka kršitev (če nima dovolj teže) še ne bo zadostovala za redno odpoved.

Zoper opozorilo, ki ga je bralec prejel ni dopustno sodno varstvo in tudi pritožba ne. Samo opozorilo ima bolj preventivno naravo in je opozorilo delavcu, kako naj ravna, da se izogne odpovedi.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj