Na vsebino

Pirotehnika in živali

Bliža se novo leto, silvestrovanje in z njim povezano praznovanje in uporaba pirotehničnih izdelkov. Vsako leto potekajo številne akcije in pozivi na omejitev uporabe pirotehnike. Temu se pridružujem tudi sam, v kolikor pa boste vseeno uporabljali pirotehnične izdelke pa jih uporabljajte varno in zakonito.

Odvetnik odgovarja

Konec leta večkrat napišem prispevek na temo uporabe pirotehničnih izdelkov. Tudi tokrat ne bo izjem. Bo pa pričujoč prispevek obarvan malo drugače. Marsikoga moti pokanje petard in pirotehničnih izdelkov, popolnoma enako pa je tudi pri živalih. Nemalokrat se zgodi, da domači ljubljenčki trpijo strah, se tresejo ali celo pobegnejo od doma zaradi strahu pred močnim pokom in/ali svetlobnim efektom.

Še posebej pa je moteče in nevarno metanje pirotehničnih izdelkov neposredno pred ali v žival, o čemer so slovenski mediji tudi že poročali. Takšno dejanje je ne samo moralno zavržno in nedopustno, je tudi prepovedano. Pri tem gre lahko za prekršek, v najhujših primerih pa bi lahko celo govorili o storitvi kaznivega dejanja Mučenja živali po 341. členu Kazenskega Zakonika (KZ-1).

Prekrški s tega področja pa so določeni in sankcionirani v Zakonu o zaščiti živali. Le ta določa, da je prepovedano obmetavanje živali s petardami ali drugimi pirotehničnimi sredstvi (15. člen) in določa globo za posameznika v višini od 800 do 1200 EUR.

Spoštovane bralke in bralci,

Želim vam, da vam praznični čas prinese obilo miru in spokoja, novo leto pa nove priložnosti in obilico zadovoljstva.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj