Na vsebino

Plačilo dajatve za odjavljeno motorno vozilo

Bralca zanima ali bo moral res tudi za avto, ki je odjavljen iz prometa, plačevati letno dajatev?

Odvetnik odgovarja

Pri nas se je 1.4.2018 pričel izvajati Zakon o dajatvah za motorna vozila (Url. RS št. 54/17). Zakon uvaja tudi dajatev za odjavljena motorna vozila.

Dajatev za odjavljena motorna vozila se ne bo plačevala za vsa motorno vozila, zagotovo pa med njih sodijo osebni avtomobili. Obveznost plačila prvič nastane po preteku enega leta od odjave vozila in se plačuje deset let od odjave vozila. Dajatev je potrebno plačati v enkratnem znesku. Lastnik odjavljenega vozila bo na dom prejel plačilni nalog za plačilo, ki ga mora plačati v roku 30 dni od prejema naloga.

Zakon pa določa tudi kdaj preneha obveznost plačila dajatve. Lastnik ne bo več dolžan plačevati dajatve za odjavljeno vozilo če bo pristojnim organom predložil:

- potrdilo o uničenju vozila v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo okolja;

- policijski zapisnik, iz katerega izhaja, da je bilo vozilo ukradeno;

- dokazilo, da je bilo vozilo registrirano v drugi državi ali

- izvozno carinsko deklaracijo s potrditvijo izstopa vozila iz carinskega območja Unije,

- obveznost plačila dajatve pa preneha tudi, če lastnik ponovno registrira vozilo.

V kolikor bo lastnik odjavljeno vozilo prodal, potem več ne bo zavezanec za plačilo letne dajatve, bo pa zavezanec postal novi lastnik odjavljenega vozila.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj