Na vsebino

Podaritev gozda

Mamin stric nima otrok in bi mi rad podaril nekaj zemljišč, ki so v naravi gozd. Ali moramo tudi v tem primeru na oglasno desko upravne enote objaviti ta posel?

Odvetnik odgovarja

Ne, na Upravni enoti je potrebno objaviti samo ponudbo za prodajo kmetijskega zemljišča, gozda ali kmetije. V primeru sklepanja pravnih poslov, ki ne predstavljajo prodajo zemljišča takšnega obvestila ni potrebno javno oznaniti. Še vedno pa bo upravna enota tista, ki ji Zakon o kmetijskih zemljiščih (ZKZ) daje pravico in dolžnost, da tudi takšen pravni posel odobri.

V vašem primeru pa menim, da darilne pogodbe ne bo mogoče izpeljati v zemljiški knjigi. ZKZ v 17.a členu namreč določa s kom lahko lastnik sklene darilno pogodbo in sicer z:

- zakoncem oziroma zunajzakonskim partnerjem, otroci oziroma posvojenci, starši oziroma posvojitelji, brati oziroma sestrami, nečaki oziroma nečakinjami in vnuki oziroma vnukinjami;

- zetom, snaho oziroma zunajzakonskim partnerjem otroka ali posvojenca, če so člani iste kmetije;

- nosilcem kmetije, ki je nosilec kmetije v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, in je pridobil sredstva iz programa razvoja podeželja kot mladi prevzemnik kmetije, če od prevzema kmetije ni minilo več kot pet let;

- lokalno skupnostjo ali državo.

Glede na opisani je jasno, da pogodba sklenjena med vami in maminim stricem ne bo mogoče vpisati v zemljiško knjigo. Pravni posel mora namreč odobriti upravna enota, ki pri tem preverja tudi ali sta pravni posel sklenili pogodbeni stranki, ki ju določa ZKZ. Odobritev upravne enote je pogoj za to, da sodišče dovoli vpis v zemljiško knjigo. Ker v vašem primeru niso izpolnjeni pogoji iz ZKZ prenos lastninske pravice na vas ne bo mogoč.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj