Na vsebino

Poleg glavnice, obresti in sodnih stroškov še plačilo 40€?

Zamujal sem s plačilom storitev svojemu podizvajalcu. Poslal mi je opomin in nato predlagal izvršbo. Poleg glavnice, obresti in sodnih stroškov je zahteval še plačilo 40 EUR na podlagi ZPreZP-1. Kaj to pomeni in ali lahko to zahteva?

Odvetnik odgovarja

Glede na vprašanje smatram, da gre v primeru bralčevega upnika za zahtevek po Zakonu o preprečevanju zamud pri plačilih (ZPreZP-1). Opisani zakon je bil sprejet z namenom, da se odpravi plačilna nedisciplina. Gre za zakon, ki se uporablja samo za pogodbe, ki jih sklepajo gospodarskimi subjekti med seboj in med gospodarskimi subjekti in javnimi organi (kateri so jih podrobneje našteva zakon) in samo za tiste pogodbe, pri katerih mora ena stranka dobaviti blago ali opraviti storitev, druga stranka pa izpolniti denarno obveznost.

Menim, da je v vašem primeru upnik izkoristil možnost, ki mu jo daje 14. člen ZPreZP-1, ki govori o stroških izterjave.

V 14. členu ZPreZP-1 je določeno, da če je dolžnik v zamudi, je upnik za vsako terjatev od dolžnika upravičen zahtevati plačilo nadomestila stroškov izterjave. Stroški izterjave znašajo 40 eurov. Pri tem je potrebno opozoriti, da Zakon o izvršbi in zavarovanju natančno določa kateri so tisti izvršilni stroški. ki jih je dolžnik dolžan povrniti upniku. ZPreZP-1 pa v 14. členu določa še dodatne stroške, ki jih mora povrniti dolžnik poleg in neodvisno od izvršilnih stroškov.

ZPreZP-1 tako daje upniku možnost zahtevati in dolžniku obveznost, da poleg dolga in izvršilnih stroškov po ZIZ plača še 40 EUR stroškov za vsako terjatev, ki jo terja. Kot dolžnik ste tako upniku dolžni plačati še 40 EUR in jih lahko od vas tudi sodno izterja, saj ima materialnopravno podlago v citiranem zakonu.

Pri tem še dodajam, da je ZPreZP-1 določil tudi zastaralni rok za uveljavljanje zahteve. Upnik izgubi pravico zahtevati povračilo stroškov v roku treh let od dneva nastanka zamude s plačilom »glavne« terjatve.

Kristjan Žalec, odvetnik

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj