Na vsebino

Poplačilo upnika pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi

Bralec je prejel sklep o izvršbi. Zanima ga ali lahko banka še pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi poplača upnika z denarjem, ki ga ima na transakcijskem računu ?

Odvetnik odgovarja

Praviloma imajo pravna sredstva suspenzivni učinek, kar pomeni, da se odločba (sodba, sklep) ne more izvršiti, dokler teče rok za vložitev pravnega sredstva. Samo zakon pa lahko določi, da je odločba v nekaterih primerih izvršljiva še pred pravnomočnostjo.

Izvršbo ureja Zakon o izvršbi in zavarovanju (ZIZ), ki določa, da pritožba in ugovor ne zadržita postopka, če ni v zakonu določeno drugače. Glede na vprašanje bralca smatram, da je do izvršbe prišlo na podlagi izvršilnega naslova (sodbe, sklepa ali neposredno izvršljivega notarskega zapisa). Ko je sklep o izvršbi izdan na podlagi izvršilnega naslova, ko je bila taka odločba izdana v nekem predhodnem postopku v katerem je že bila zagotovljena kontradiktornost oziroma so stranke imele možnost izjaviti se, je večja verjetnost, da bo upnik v izvršilnem postopku na podlagi izvršilnega naslova uspel.

V tem primeru je ravnanje banke, da še pred pravnomočnostjo odtegne sredstva na transakcijskem računu pravno dopustno.

ZIZ v prvem odstavku 46. člena določa, da se izvršba začne opravljati pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi, če zakon za posamezna izvršilna dejanja ne določa drugače.

Tretji odstavek 46. člena ZIZ pa je tisti, ki določa izjemo, kdaj se upnik poplača pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi. Upnik se poplača še pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi, kadar je bil le ta izdan na podlagi izvršilnega naslova, na denarna sredstva, ki jih ima dolžnik pri organizacijah za plačilni promet in pod pogojem, da predlogu za izvršbo priloži izvršilni naslov. Torej samo v tem primeru je možno poplačilo pred pravnomočnostjo. Banka pa v tem primeru ne naredi samo rezervacije, ampak lahko na podlagi 150. člena ZIZ prenese sredstva z dolžnikovega na upnikov račun še pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj