Na vsebino

Pozabil sem plačati en obrok

Pred 2 letoma sem opravil nakup televizije na obroke (položnice). Očitno sem pozabil plačati en obrok, saj sem prejel opomin. Kaj lahko pričakujem v primeru neplačila in ali ni terjatev zastarala?

Odvetnik odgovarja

Zastaralne roke določa Obligacijski zakonik (OZ). Ta določa splošni zastaralni rok 5 let in pa tudi posebne zastaralne roke za posamezne terjatve, ki znašajo eno, tri ali v določenih primerih celo deset let. Res je, da določene terjatve zastarajo v enem letu, vendar pa OZ kot te šteje le terjatve za dobavo elektrike, plina, kurjave, uporabo telekomunikacijskih sredstev, pošte in druge terjatve izrecno naštete v 355. členu OZ.

Obročno plačilo za nakup televizorja ne spada pod te terjatve. Plačilo posameznega obroka za nakup televizije tudi ni občasna terjatev, ki bi zastarala v treh letih, saj kljub temu, da je dospevala mesečno ni občasna terjatev. Plačilo posameznega obroka kupnine tudi ni moč šteti za anuiteto, ki ravno tako zastara v treh letih, saj kljub temu, da so bili obroki vnaprej določeni in so zajemali odplačilo glavnice in morebitnih obresti, OZ izrecno določa da obročna plačila niso anuitete in za nji ne velja tri letni zastaralni rok.

Smatram, da velja pet letni zastaralni rok in terjatev še ni zastarala. Predvidevam, da bo prodajalec v kolikor ne boste plačali zapadlega obroka zoper vas predlagal izvršbo na podlagi verodostojne listine. Zahteval bo plačilo glavnice, zakonitih zamudnih obresti do dneva plačila, zahteval pa bo tudi plačilo oziroma vračilo takse in morebitnih odvetniških stroškov. Verjetno bo predlagal izvršbo na vašo plačo ali pokojnino, transakcijski račun, lahko pa predlaga tudi izvršbo na vaše drugo premoženje, če ga imate.

Če pa boste sklepu o izvršbi ugovarjali in bo ugovor uspešen se bo postopek nadaljeval kot pravda pred sodiščem.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj