Na vsebino

Pravilna razdelitev nepremičnine

Bralec ima dva otroka in bi rad med njiju razdelil nepremičnino. Zanima ga ali tisti, ki ostane doma dobi kakšen odstotek več kot tisti otrok, ki je šel od doma?

Odvetnik odgovarja

Bralec je postavil vprašanje, ki je povezano s pravom, vendar pa ne tako neposredno kot si mogoče misli.

Ker se odloča za razdelitev nepremičnine med otroka je popolnoma na njemu, da se odloči kolikšen delež nepremičnine bo podaril kateremu otroku. V primeru, ko sami razpolagate z nepremičnino in predvidevam, da jo bo bralec podaril, noben predpis ne določa, da otrok, ki ostane doma dobi več, kot pa tisti, ki je šel od doma. Kdo bo dobil kolilo je odvisno od vaše volje. Načeloma pa se starši odločijo tako, da največ dobi tisti, ki se zaveže skrbeti za starše, ko bo to potrebno.

Vsekakor pa bi bilo smotrno, da se preučijo vse variante in morebitni zapleti in spori do katerih bi lahko prišlo naknadno, saj solastnina ni nujno idealna rešitev, še posebej kadar eden solastnik živi v nepremičnini, drugi pa drugje.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj