Na vsebino

Pravnomočnost sodbe

Sodišče je odločilo, da moram nasprotni stranki plačati odškodnino. S sodbo se nisem strinjal in sem vložil pritožbo. Ali moram vseeno plačati odškodnino?

Odvetnik odgovarja

Glede na opisano predvidevam, da je šlo za pravdni postopek. Zakon o pravdnem postopku določa, da v kolikor je zoper sodbo vložena pritožba, je to ovira, da sodba v tem delu postane pravnomočna.

Pri tem je pomembno poudariti da, v kolikor se niste pritožili zoper celotno sodbo, ampak samo zoper njen del, bo po preteku pritožbenega roka postala pravnomočna v delu, zoper katerega se niste pritožili (če se niste pritožili v celoti). Pri tem opozarjam, da se lahko pritožite samo zoper izrek sodbe, nikakor pa se ne morete pritožiti zoper obrazložitev. V kolikor ugovarjate, da je sodišče v obrazložitvi nekaj »narobe« zapisalo lahko to ugovarjate kot pritožbeni razlog. Ne morete pa se pritožiti zoper obrazložitev kot tako.

V kolikor ste vložili pritožbo in je seveda ta pravočasna in popolna, ter je plačana sodna taksa bo o njej odločalo pristojno višje sodišče. Dokler ne odloči o pritožbi, nasprotni stranki niste dolžni plačati odškodnine. Nasprotnik pa je tudi ne more izterjati od vas. Šele po odločitvi o pritožbi bo sodba postala pravnomočna in boste morali plačati, kot je odločilo sodišče (morebiti tudi zakonske zamudne obresti).

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj